Preţul gazelor pentru populaţie s-ar putea scumpi cu mai puţin de 2% de la 1 iulie

Calendarul de liberalizare prevede o creștere de 2% a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

‘De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule și vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire’, a spus Havrileţ.

El a arătat că, la nivelul întregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se așteaptă la o creștere mai mare de 5-7%.

‘Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârșitul anului 2018, este prevăzută o creștere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%’, a completat oficialul ANRE.

Anterior, în aceeași conferinţă, Havrileţ, a afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie, deși calendarul prevedea finalizarea liberalizării la 31 decembrie 2014.

Președintele ANRE a explicat că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale și a unor importuri mai mici de gaze.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial și să beneficieze și aceștia (consumatori non-casnici — n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creșteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, așa că propunem anularea calendarului’, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceștia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata