Preţul petrolului, în scădere, după acordul privind programul nuclear al Iranului

24

Cotația barilului de petrol a scăzut, marți, după ce Iranul și statele din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian, acord ce va duce la creșterea ofertei de petrol iranian pe piața mondială, transmite Reuters.

Anunțul referitor la acest acord a dus la scăderea cu 1,35 de dolari, sau 2,3%, a cotației barilului de țiței Brent până la 56,50 dolari, în timp ce cotația pentru US crude a scăzut cu 1,05 dolari, până la 51,55 dolari.

Potrivit unor analiști intervievați de Reuters, ridicarea sancțiunilor va permite Iranului să-și majoreze exporturile de petrol cu 60% în decurs de un an. 12 dintre cei 25 de analiști intervievați de Reuters cred că producția de petrol a Iranului va crește cu 250.000 de barili pe zi în primele șase luni, în timp ce alți opt se așteaptă la o creștere de până la 500.000 de barili pe zi.

‘Sancțiunile au afectat producția de petrol a Iranului, reducând la jumătate exporturile și limitând dezvoltarea de noi proiecte. Perspectiva ridicării acestor sancțiuni este o veste bună, deoarece schimburile comerciale externe și investițiile vor permite Iranului să scadă costul producției’, a declarat Sarosh Zaiwalla, avocat specializat pe sancțiunile internaționale.

Vestea referitoare la ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Iranului, țară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, a afectat și monedele altor state producătoare de petrol. Coroana norvegiană s-a depreciat cu 0,3%, până la 8,11 coroane pentru un dolar, în timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 0,4% în raport cu dolarul SUA.

În prezent, producția mondială de petrol devansează cererea, după o creștere explozivă a producției de petrol de șist în SUA, cumulată cu decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu își reduce plafonul de producție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata