Prima eclipsă de Lună din 2014

Prima eclipsă de Lună din 2014 a fost totala şi s-a produs la 15 aprilie (03 h 35 m). Ea a fost vizibilă în Australia, Pacific şi America. Durata fenomenului a fost de o oră, 17 minute şi 48 de secunde.

Eclipsa a început la ora 4:37 Timpul Universal Coordonat, adică 7:37 dimineaţa ora Bucureştiului, iar faza de eclipsa totală se va desfăşura între orele 7:06 şi 8:24 UTC, adică între 10:06 şi 11:24 — ora Bucureştiului.

Eclipsa totală de Lună nu va putea fi văzută din România, ci doar din America de Nord şi Sud şi Oceanul Pacific.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la Lună Plină (LP), când Soarele este în opoziţie cu Luna. Lunaţiile — Luna Nouă sau Luna Plină — se produc la fiecare două săptămâni, dar eclipse nu avem, de regulă, decât patru pe an.

Pământul are întotdeauna o umbră în spaţiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată şi o parte externă mai puţin întunecată, numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, Luna intră în umbra Pământului încetul cu încetul.

La un moment dat Luna poate dispare aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roşu închis, de unde şi denumirea ‘luna sângerie’. Această culoare se datorează fenomenului de difuzie a luminii solare prin atmosfera Pământului, care face ca radiaţiile roşii să predomine în lumina pe care o percepem. De altfel, datorită aceluiaşi fenomen, cerul apare roşu la răsărit şi la apus, în jurul Soarelui. Acesta este o eclipsă totală de lună, cea din 15 aprilie 2014 fiind prima dintr-un interval de patru eclipse (numit şi ‘tetradă’) care se vor produce în viitorul apropiat, la interval de aproximativ şase luni. Mai exact, cele patru astfel de eclipse vor avea loc la 15 aprilie 214, 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 şi 28 septembrie 2015.

În general, frecvenţa tetradelor este variabilă, lucru evidenţiat de astronomul italian Giovanni Schiaparelli. De exemplu, între anii 1582 şi 1908 nu a avut loc nicio tetradă, pe când în intervalul 1909 şi 2156 au loc 17 de astfel de fenomene astronomice.

Atunci când Luna nu intră în întregime în umbra Pământului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii să nu fie acoperit în totalitate, ci doar ”muşcat” foarte tare. Aceasta se numeşte eclipsă parţială de lună. Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, avem o eclipsă de lună prin penumbră.

Eclipsele de Lună, mai puţin spectaculoase, se petrec când Luna intră în ”umbra” Pământului. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei. Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolaci. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata