Prima fermă sută la sută eco din lume ridicată în Munţii Carpaţi

12

Când spun sută la sută eco mă refer total independentă de orice infrastructură obişnuită. Există şi un termen specific pentru aşa ceva în engleză şi se numeşte off the grid. Şi nu e doar asta senzaţional, ci şi faptul că ferma în sine, construcţiile sunt făcute fără niciun fel de cui, numai prin îmbinarea lemnului.

Şi lemnul a fost transportat de către oameni, deci fără maşini care să polueze în vreun fel. Şi lemnul n-a fost tratat decât cu ulei de in, dar a fost recoltat într-o anumită perioadă astfel încât să aibă cât mai puţină sevă, deci umiditate redusă. Şi hai să încep cu începutul ca să-ţi dai seama de ce este unic acest loc pentru că merită să afli că se poate trăi total independent şi să te bucuri totodată de confort.

Ferma asta este pe locul unui teren care în perioada comunistă a aparţinut statului polonez. În 1999 agenţia statului polonez l-a scos la vânzare, iar Andrzej şi Agnieszka au cumpărat cele peste 60 de hectare aproape de graniţa cu Ucraina. Normal că lumea i-a considerat nebuni, mai ales că terenul nu era unul fertil, aici fiind în principal păşuni şi fâneţe, nu existau nici drumuri, nici electricitate, nimic.

Dar Andrzej este doctor în biologie, specialist în castori, dar şi un împătimit al tâmplăriei, pasionat de ecoturism, faună şi floră sălbatică. Partenera lui de viaţă Agnieszka este inginer de mediu şi eco-designer, de asemenea vegetariană convinsă şi pasionată de grădinărit. Nici nu se putea un cuplu mai eco, ca să spun aşa. Ei bine, ei au avut un VIS: ferma eco.

Au cumpărat ei în 1999 terenul generos din Munţii Carpaţi, dar pentru ca visul lor să capete contur au trecut ceva ani. Au stat şi au planificat totul ca doi oameni de ştiinţă, iar în 2003 au ştiut exact ce şi cum vor să facă. Au trecut la acţiune cu planurile făcute ca să obţină aprobările necesare şi să-şi investească banii programat în ceea ce urmau să facă. În primăvara anului 2004 au început prin a curăţa locul unde urmau să ridice casa, să construiască drumul, să caute apă, să descarce buştenii şi să prepare fundaţia pentru casă.

Din iulie 2004 munca grea a început. Au întins două corturi ce urmau să fie locuinţa lor şi a tâmplarilor pentru următorii doi ani de zile. Da, ai citit bine – doi ani de zile. Şi-au făcut practic un atelier în aer liber, iar tâmplarii, n-ai să crezi, dar au fost aduşi din Ucraina, ţară unde există super meseriaşi în construcţia caselor de lemn, nişte oameni zdraveni şi foarte harnici cunoscuţi ca neamul huţulilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata