Prima fermă sută la sută eco din lume ridicată în Munţii Carpaţi

Prima dată au făcut fundaţia pentru casa principală, pentru care au turnat beton, iar prietenul lor Krzysiek, tâmplar de meserie, a început cu construcţia grajdurilor pentru cai. Da, cei doi oameni de ştiinţă vroiau să crească aici cai.

Ucrainienii au venit în septembrie şi cuplul nostru eco i-a dus la Muzeul din Sanok pentru un scurt training în privinţa construcţiei pe care şi-o doreau fără cuie, fără chimicale, dar conform tehnicilor tradiţionale vechi. În doar şase săptămâni, o mare parte din construcţie a fost ridicată exclusiv manual, fără scule elctrice, fără apă la îndemână, deci greu.

 În noiembrie 2004 au instalat prima eoliană mică, pe o vreme când deja a început să ningă. Au fost foarte fericiţi, asta până când temperatura a coborât sub -15 grade Celsius, iar viaţa în cort n-a mai fost deloc boemă. Au hotărât să se mute într-o cameră a casei, deşi aceasta nu era gata.

În casă, au improvizat pe timpul iernii un loc de stat, unde au instalat şi o mică sobă pe lemne. A fost foarte frig şi o iarnă grea, au fost rupţi total de civilizaţie, aşa că mai schiau, când puteau, până în cel mai apropiat sat ca să cumpere cele necesare. În iunie 2005 au reînceput construcţia casei cu al doilea grup de tâmplari ucrainieni, iar în acelaş an, în decembrie, ferestrele mari ale casei au fost instalate. Gata, puteau să treacă la finisajele interioare şi să se mute în casă. Şi grajdurile şi anexele au fost finalizate.

La mijlocul lui 2006 au terminat de tot, trasformând locul abandonat într-unul perfect pentru practica sustenabilităţii ecologice. Ce înseamnă asta? Ce crezi că am terminat? Nu, acum stai să-ţi spun despre tehnologiile aplicate aici. E foarte interesant!

Nu ştiu dacă tu crezi sau nu în Feng-Shui (care se pronunţă fang-şoi), dar Andrzej şi Agnieszka au conceput totul ţinând cont de asta, atât în privinţa poziţionării clădirilor pe teren, cât şi în raport cu punctele cardinale. Ok, dar fii pe fază, toată energia electrică este produsă de două eoliene şi de panouri fotovoltaice dotate cu baterii, sistemul fiind creat şi instalat de către cei doi.

Când condiţiile meteo sunt defavorabile, electricitatea este asigurată de un generator care funcţionează cu bio diesel. Nu calcă nimic pentru casă, totul este uscat natural şi întins natural. Apa caldă este furnizată vara prin sistemul cu panouri fotovoltaice, iar iarna sobele pe lemne încălzesc şi apa. De asemenea, sobele asigură şi încălzirea apei din radiatoare şi ţevile trase prin pardoseală. Pentru grajd, căldura este asigurată cu ajutorul unui şemineu larg alimentat cu lemne.

Acum hai să-ţi spun cât de ingenioase sunt sistemele de reciclare a apei menajere şi a resturilor. Înainte însă trebuie să-ţi spun că au făcut un iaz în care colectează toată apa de ploaie. Au în apropiere şi un râu, populat cu castori. Există două staţii de epurare a apelor reziduale şi ambele sunt grădini!

Da, ai citit bine grădini! Una purifică apelele uzate de la casa principală, cea de a doua tratează reziduurile provenite de la canalizare, adică urină şi fecale. Andrzej şi Agnieszka şi-au folosit cunoştinţele în biologie pentru a alege plantele care pot curăţa natural apele uzate.

Citește și
3 Comentarii
  1. QQQ spune

    Este prea mult spus 100% eco !

  2. Riptide spune

    Nu de alta dar FARA cuie se naruieste la cea mai mica tasare a pamantului. ECO, BIO, GREEN nu inseamna FARA CUIE. Descrierea e exagerata. Si, sa fasonezi jdemii de metri cubi de lemn fara tehnologie, e timp pierdut INUTIL. Sindrila de pe casa are SIGUR cuie ca altfel nu ar sta. Cuiul e folosit de om de milenii asa ca nu ar fi mare chestie. Vad 9 panouri solare de 300 de W bucata ce ar putea genera 2.7 KW/h ce este foarte putin, mai ales ca sunt si neingrijite si necuratate de zapada, basca unghiul de inclinare e cam dubios pentru randament maxim. Nu de alta dar ma pricep si eu in chestii din astea, gen living off the grid. Soba asta e invitatie la INCENDIU, nici macar un pat de caramida sau piatra nu are! Frumos in vorbe dar daca te uiti in amanunt si cu ochi priceputi vezi multe carente. E OK dar se putea si mai bine si mai elegant eventual. Parca se vede si un perete reflector de tip Trombe intr-o parte a casei desi IAR nu rimeaza cu pozitia CORECTA de maxim randament. Casa este MULT PREA MARE si a o incalzi OFF GRID ma cam pune pe ganduri…Vorbeau de un paraias, poata ca au o turbina pe el ce le mai adauga niste Kw/h… Plus ca nu vad urma de demisol care este CHEIE intr-o casa BIO.

  3. alice spune

    bravo! foarte faina ideea, e multa munca acolo iar casa arata exceptional. multi se pricep la vorbe, putini pun mana sa arate ce stiu. locul e de vizitat! succes si bafta in continuare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata