Prima fermă sută la sută eco din lume ridicată în Munţii Carpaţi

Spre exemplu, floarea soarelui poate face asta, iar seminţele sunt date mai apoi, pe timp de iarnă, păsărilor. Cu apele purificate de plante udă mica livadă pe care au plantat-o lângă casă. Urina şi fecalele de la cai sunt colectate separat şi folosite pentru fâneţe, după ce se maturează timp de doi ani de zile. Practic sunt transformate în fertilizator organic pentru orhideele sălbatice care cresc pe terenul lor.

La interiorul casei totul este făcut de cei doi. Mare parte din mobilă a fost realizată din resturi  de lemn reciclate, dar şi corpurile de iluminat şi obiectele decorative sunt făcute de ei, în principal de către Agnieszka. Soba de lut din living este construită tot de către ei, la fel şi locul de gătit cu cărămidă refractară din bucătărie. Şi saltelele sunt igienice şi eco, iar ele sunt aşezate pe paturi făcute de cei doi. Au muncit mult şi cu pasiune.

Ei spun că e primul şi unicul loc de acest fel din lume. Au primit şi certificări privind sustenabilitatea proiectului lor. Şi este fantastic că în tot acest timp n-au renunţat la slujbele lor pentru că cercetarea se face şi pe teren, nu-i aşa?

Cert este că acum oricine se poate programa să stea la ei. Au deschis casa şi în regim de pensiune. Este ocazia perfectă ca în timpul vacanţei să afli tot ce înseamnă o fermă eco chiar de le ei, care sunt oameni de ştiinţă, specialişti în mediu. Acum au şi fermă de cai, dar au grijă să atragă şi păsările rare în zonă, să contribuie la creşterea populaţie de castori şi să încurajeze dezvoltarea faunei speciale (cum ar fi orhideele sălbatice). Viitorul lor proiect este să dezvolte soiurile vechi de pomi fructiferi şi să facă aici o livadă în toată regula.

Cei doi oameni de ştiinţă afirmă că este primul şi unicul loc de acest gen din lume, adică prima şi unica fermă 100% eco, off the grid. Eu înclin să-i cred tocmai pentru că s-au documentat şi pentru că sunt specialişti în domeniu. Uite, ai multe informaţii şi pe site-ul lor ecofrontiers.net. Merită să intri şi să zăboveşti ore întregi că ai ce să găseşti. Până atunci sper ca povestea lor şi casa lor să te inspire şi pe tine!

Adela Pârvu

Citește și
3 Comentarii
  1. QQQ spune

    Este prea mult spus 100% eco !

  2. Riptide spune

    Nu de alta dar FARA cuie se naruieste la cea mai mica tasare a pamantului. ECO, BIO, GREEN nu inseamna FARA CUIE. Descrierea e exagerata. Si, sa fasonezi jdemii de metri cubi de lemn fara tehnologie, e timp pierdut INUTIL. Sindrila de pe casa are SIGUR cuie ca altfel nu ar sta. Cuiul e folosit de om de milenii asa ca nu ar fi mare chestie. Vad 9 panouri solare de 300 de W bucata ce ar putea genera 2.7 KW/h ce este foarte putin, mai ales ca sunt si neingrijite si necuratate de zapada, basca unghiul de inclinare e cam dubios pentru randament maxim. Nu de alta dar ma pricep si eu in chestii din astea, gen living off the grid. Soba asta e invitatie la INCENDIU, nici macar un pat de caramida sau piatra nu are! Frumos in vorbe dar daca te uiti in amanunt si cu ochi priceputi vezi multe carente. E OK dar se putea si mai bine si mai elegant eventual. Parca se vede si un perete reflector de tip Trombe intr-o parte a casei desi IAR nu rimeaza cu pozitia CORECTA de maxim randament. Casa este MULT PREA MARE si a o incalzi OFF GRID ma cam pune pe ganduri…Vorbeau de un paraias, poata ca au o turbina pe el ce le mai adauga niste Kw/h… Plus ca nu vad urma de demisol care este CHEIE intr-o casa BIO.

  3. alice spune

    bravo! foarte faina ideea, e multa munca acolo iar casa arata exceptional. multi se pricep la vorbe, putini pun mana sa arate ce stiu. locul e de vizitat! succes si bafta in continuare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata