Prima pistă solară de biciclete din lume a fost prezentată în Olanda

Prima pistă solară de biciclete din lume a fost prezentată miercuri în Olanda, acest proiect revoluționar urmând să permită în viitor, potrivit realizatorilor săi, încărcarea bicicletelor și vehiculelor electrice pe întreaga rețea rutieră olandeză, care cuprinde 140.000 de kilometri și 5.000 de kilometri de piste pentru biciclete, relatează AFP.

Numită ‘SolaRoad‘, pista pentru biciclete a fost realizată pe 70 m la nord de Amsterdam, din mai multe module din beton de 2,5m x 3,5 m, acoperite cu panouri solare. Acestea au fost acoperite cu material antiderapant pentru evitarea accidentelor.

Bicicletele și vehiculele electrice vor putea în viitor să își încarce bateriile de pe drum sau de pe pista de biciclete, fără să aibă nevoie de fir sau priză electrică, a explicat Stefen De Wit, om de știință care a participat la proiect. În 16 zile, pista a produs 140 kw/h, echivalentul consumului a 140 de cicluri ale unei mașini spălat, a declarat purtătorul de cuvânt al realizatorilor proiectului, Jennemieke van Dieren.

Electricitatea produsă este deocamdată introdusă în rețeaua electrică, însă ar putea fi folosită în viitor și la iluminarea drumurilor publice.

Proiectul a costat până acum circa 3 milioane de euro, investiți îndeosebi în cercetare și dezvoltare, afirmă autorii proiectului SolaRoad, fără să precizeze prețul pe kilometru.

La inaugurarea pistei, ministrul olandez al economiei, Henk Kamp, a parcurs pe bicicletă cei 70 m ai pistei aflate pe un drum pe care trec circa 2.000 de cicliști pe zi. ‘Olanda are proiecte ambițioase în domeniul energiilor regenerabile. Această inovație este un astfel de proiect’, a spus ministrul.

Olanda, țară cu aproape 17 milioane de locuitori în care bicicleta este extrem de populară, speră să tripleze nivelul energiilor regenerabile din consumul său de electricitate până în 2020 și să fie ‘neutră din punct de vedere energetic’ până în 2050, afirmă Henk Kamp.

SolaRoad va fi testat doi ani, iar scopul proiectului este realizarea în cinci ani a unei piste solare viabile din punct de vedere comercial, în contextul în care crește numărul mașinilor și al bicicletelor electrice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata