Prima proiecţie holografică dintr-un muzeu românesc, la Memorialul Mihai Kogălniceanu din Iaşi

Întâlnirea fostului om politic cu publicul de azi este posibilă doar la Muzeul Memorial ‘Mihail Kogălniceanu’ din Iași, datorită unei premiere naționale în spațiul muzeal din România – o proiecție holografică. Holograma 3D, o premieră națională, îl prezintă în mărime naturală pe istoricul, omul politic și scriitorul Mihail Kogălniceanu.

Scurta prezentare venită de la proiecția hologramei permite o mai bună percepție asupra lui Mihail Kogălniceanu, orator și diplomat, exponentul generației de ctitori ai României moderne, ale cărui obiective clare și perseverent urmărite au fost: dezvoltarea conștiinței naționale, făurirea statului național, obținerea, recunoașterea și respectarea independenței.

Alături de alte vechi zidiri ieșene care au aparținut familiei Kogălniceanu, Muzeul Memorial ‘Mihail Kogălniceanu’ reprezintă un reper spațio-temporal la care suntem obligați să raportăm ‘rutele de viață creatoare’ ale istoricului, gazetarului, scriitorului, avocatului, omului politic, dar și pe ale omului Mihail Kogălniceanu.

Personalitate complexă a secolului al XIX-lea, ‘natură aleasă ce cu greu încap câte două alături într-un veac’, după cum scria A. D. Xenopol, ‘acest om genial’ Mihail Kogălniceanu (1817-1891) a fost un remarcabil orator și diplomat, exponentul generației de ctitori ai României moderne, ale cărui obiective declarate și perseverent urmărite au fost dezvoltarea conștiinței naționale, făurirea statului național, obținerea, recunoașterea și respectarea independenței.

Completând sfera documentară oferită de celelalte muzee de profil din fosta capitală a Moldovei, expoziția cu caracter memorialistic reface ambientul unor încăperi specifice locuinței boierești de la jumătatea secolului al XIX-lea: holul, camera de primire, dormitorul, salonul doamnei, sufrageria și biroul.

‘Mobilierul din lemn sculptat, realizat în stilurile oriental, renascentist, Biedermeier, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, oglinda din cristal, vase din porțelan de Sevres, tablouri, candelabre, sfețnice, covoare, precum și tacâmurile din argint și farfuriile decorate cu monograma lui Mihail Kogălniceanu, sigiliul cu monogramă, servieta de diplomat, cutia pentru pălării (cu monogramă), trusa de birou, o călimară și o scrumieră care i-au aparținut, însemnele lojei masonice al cărui membru a fost, fotografii ale urmașilor săi, un costum și bijuterii care i-au aparținut Ecaterinei Kogălniceanu sunt valoroase piese de patrimoniu care conferă autenticitate ambientului creat’, explică Mihaela Tudose, muzeograful Muzeului Memorial ‘Mihail Kogălniceanu’. Întâlnirea fostului om politic cu publicul este posibilă datorită unei premiere naționale în spațiul muzeal din România — o proiecție holografică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata