Primii români arestaţi la domiciliu nu au brăţări electronice de supraveghere

Instanţele de judecată din România au început să dea primele decizii de arestare la domiciliu, în baza prevederilor din noile coduri penale, chiar dacă autorităţile încă nu au achiziţionat brăţările electronice de supraveghere.

Deşi Codul de procedură penală prevede la art. 221, alin. (3), că „Judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”, autorităţile nu au achiziţionat încă brăţările electronice de supraveghere.

De altfel, preşedintele CSM, Adrian Bordea, a declarat joi că autorităţile statului ar fi trebuit să-şi ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor privind arestul la domiciliu.

„Sunt aspecte tehnice care trebuiau într-adevăr reglementate cumva pentru că, iată, codul acesta este de trei -patru ani aproape. În mod normal, toate organismele statului trebuiau să-şi ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare”, a precizat Bordea în legătură cu lipsa aşa-ziselor brăţări electronice în contextul în care au fost pronunţate de judecători decizii privind arestul preventiv la domiciliu.

În schimb, procurorul general Tiberiu Niţu a dat asigurări, referitor la acest subiect, că se vor găsi instrumentele necesare ca măsura să fie pusă în aplicare şi verificată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica cel vechi spune

    Oare de ce nu ma mir? Fiindca m-as mira daca ar fi altfel in tara in care m-am nascut si inca mai traiesc. Poate spune cineva ca n-a stiut ca vor fi necesare aceste bratari? Nu! Poate spune cineva ca nu se gasesc pe piata? Nu! Poate spune cineva ca timpul a fost scurt pentru achizitionare? Nu! Si atunci? Probabil ca cineva s-a gandit ca devenind urgente se vor procura prin atribuire directa de la furnizori dedicati! Am motive sa presupun asta? Da, cu duiumul! Asa este cand toate, dar absolut toate posturile cheie si necheie sunt atribuite prin clientelism, nepotism, influenta politica si spaga. Prea multe dovezi s-au acumulat in ultima perioada, vin cascada peste noi. Nu avem o administratie profesionista dedicata! Nu avem nici un motiv, cat de mic, sa credem ca maine va fi cu o scanta mai bine decat ieri deoarece educatia este din ce in ce mai slaba si atata fimp cat crema se duce in alta parte in cautarea mai binelui sau din lehamite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata