Primul campus şcolar din mediul rural din România, finalizat într-un sat din Alba

Primul campus şcolar din mediul rural din România a fost finalizat într-o localitate din judeţul Alba, respectiv în Strungari, beneficiari fiind copiii cu risc de abandon şcolar din mai multe comune, respectiv cătune ale oraşului Cugir, care nu vor mai fi nevoiţi astfel să străbată pe jos zeci de kilometri pentru a ajunge la şcoală.

Evenimentul de deschidere oficială a ‘Casei din munte’, cum a fost denumit campusul, o clădire extinsă, modernizată şi dotată la standarde de siguranţă şi confort, va avea loc joi, 19 mai, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de către Asociaţia ‘Sprijiniţi Copiii’.

‘Până mai ieri, copiii de la sat mergeau să înveţe carte la oraş. Acum, datorită dezvoltării Centrului educativ ‘Casa din munte’, la şcoala din Strungari învaţă şi copii din cătunele oraşului Cugir sau din comunele învecinate — Sălişte şi Săsciori, copii care altfel ar trebui să meargă pe jos zeci de kilometri sau să abandoneze şcoala, deoarece în localitatea de domiciliu aceasta s-a închis sau există doar pentru ciclul primar’, menţionează sursa citată.

Finanţat prin Programul RO10 — CORAI, derulat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, proiectul a avut o valoare de aproape două milioane de lei. El a fost derulat de comuna Pianu, în parteneriat cu Asociaţia ‘Sprijiniţi Copiii’.

Prin proiectul ‘Complex de servicii integrate’ s-a reuşit modernizarea ‘Casei din munte’, înfiinţarea unui loc de joacă, dar şi a unei reţele de asistenţă socială şcolară la care au aderat zece şcoli, dintre care opt provin din zona montană defavorizată.

‘Din anul 2002, cu paşi siguri şi ancoraţi în realităţile sociale ale zonei, am gândit şi dezvoltat structurile necesare unui Campus Școlar, realizare bazată pe munca în parteneriat cu Asociaţia ‘Sprijiniţi Copiii’ şi implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă. Campusul este organizat în vatra satului, o vatră de tip nou, unde, în jurul bisericii şi a şcolii — piloni statornici ai societăţii româneşti — se dezvoltă serviciile sociale’, a declarat, potrivit sursei citate, primarul comunei Pianu, Marin Petruse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata