Primul Institut de Armenologie din ţară, inaugurat la Cluj

Primul Institut de Armenologie din România, care va funcționa în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a fost inaugurat vineri, la Cluj-Napoca, scopul acestuia fiind de a se ocupa de cercetarea comunităților armene din centrul și estul Europei.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, prezent la evenimentul de inaugurare, a declarat că noul institut reprezintă un pas important și necesar în domeniul cercetării comunităților armene din Europa Centrală și de Est.

„Înființarea la UBB a primului Institut de Armenologie din România, dar și din spațiul central și est-european, este un eveniment important al universității noastre. Suntem mândri de faptul că civilizația și cultura armeană a reprezentat un model pentru români, maghiari și germani. Noul institut reprezintă un pas important și necesar în domeniul cercetării comunităților armene din Europa Centrală și de Est și va trebui să creeze subiecte de cercetare pentru prezent și viitor, nu numai pentru trecut. În spațiul Europei de Est și în special în România, armenii au reprezentat un important grup etno-cultural din perspectiva evoluției socio-culturale a comunităților locale”, a spus rectorul Ioan Aurel Pop.

El a ținut să amintească faptul că încă din Evul Mediu comunitățile de armeni stabilite în spațiul european au adus prosperitate și au creat un climat socio-economic stabil și prosper acolo unde s-au așezat.

Prezent la inaugurare, ambasadorul Armeniei în România, Hamlet Gasparian, a vorbit despre importanța pe care o va avea în studierea comunităților și a culturii armene acest institut.

„Activitatea Institutului de Armenologie va favoriza descoperirea elementului armenesc în diversitatea culturală a spațiului european contemporan și îmbogățirea identității armenești”, a spus ambasadorul Hamlet Gasparian.

La ceremonie au mai participat Aram Simonyan, rectorul Universității de Stat din Erevan, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, Lucian Nastasă-Kovacs, care va fi directorul Institutului de Armenologie al UBB. În prezent, UBB are 20 de institute de cercetare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata