Primul pancreas artificial din lume, conectat unui băieţel de patru ani din Australia

Primul pancreas artificial din lume a fost conectat cu succes unui pacient de numai patru ani din Australia care suferea de diabet de tip 1, informează joi publicația australiană WA Today.

Noul mecanism, care va putea fi folosit pentru bolnavii de diabet de orice vârstă, este asemănător ca formă și dimensiuni cu un telefon mobil, și funcționează ca o pompă care eliberează insulină în organism doar atunci când este necesar. Dispozitivul se poartă la brâu, se conectează cu tuburi la interiorul corpului și ajută la prevenirea crizelor de hipoglicemie, extrem de periculoase, chiar fatale uneori dacă au loc noaptea, în timpul somnului. Conectarea se face o dată la trei zile, printr-o procedură simplă, care nu necesită ajutorul unui medic.

Spre deosebire de pompele de insulină realizate până în prezent, actualul dispozitiv are ‘un algoritm care ajută la depistarea hipoglicemiei, un mic computer incorporat, care va da pacienților mult mai multă încredere’, a declarat profesorul Tim Jones, de la Spitalul Princess Margaret din Perth, unde a fost operat micuțul australian Xavier Hames.

Durata de utilizare a pancreasului artificial, care costă în jur de 7.000 de euro, este de aproximativ patru ani. În timp, prețul său va scădea, aparatul devenind mult mai accesibil, a estimat medicul.

Mama primului beneficiar al unui pancreas artificial este convinsă că acesta va avea un impact pozitiv atât pentru viața fiului ei, cât și pentru cei care îl îngrijesc și care trebuie să fie în permanență atenți la nivelul glicemiei băiatului.

‘Oferă o mai mare libertate în privința mâncărurilor. (…) nu poți opri un copil când vrea spaghete sau când participă la aniversarea unui prieten’, a spus ea, adăugând că ‘niciun părinte nu-și dorește să fie nevoit să se trezească noaptea din oră în oră’ pentru a preveni o criză de hipoglicemie a copilului său sau pentru a-i face injecții cu insulină. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: watoday.com.au

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata