Primul protest pentru sănătate, la care s-au coalizat medicii, asistente, pacienţii şi familiile acestora

Pentru prima dată în ultimii ani, la Sibiu a avut loc un marş paşnic de protest, la care s-au coalizat peste 200 de părinţi, copiii lor, medici şi asistente de la de Pediatrie, toţi cerând construcţia unui spital nou sau cel puţin găsirea unei soluţii ca actualul spital să aibă toate secţiile într-o singură clădire, pentru binele pacienţilor.

Timp de aproape două ore, participanţii au mărşăluit paşnic la protestul ‘Împreună pentru sănătate’, sprijinit în mod special de mamele din Asociaţia Mâini Unite. „Ne facem bine cu dragoste!” şi „Fără traume în spital” sunt doar două din lozincile afişate de mame pe pancarde.

„Chiar suntem convinşi că ne putem face toţi bine cu dragoste. Este esenţial ca părinţii să-şi poată susţine cu dragoste copiii bolnavi internaţi. Multe din probleme s-au rezolvat, dar mai sunt unele probleme punctuale. E important să schimbăm lucrurile în bine”, a declarat miercuri, Gabriela Stănescu Hila — Asociaţia Mâini Unite Sibiu.

La marş au participat şi câţiva medici de la Pediatria sibiană, în frunte cu directorul Stelian Banciu. Acesta este convins că Spitalul de Pediatrie din Sibiu a devenit şi va rămâne un spital al copiilor, unde deja a început schimbarea de mentalitate, ca să existe o bună colaborare între cadrele medicale şi părinţi, pentru binele copiilor internaţi.

Părinţii cer un spital nou, însă acesta ar putea fi construit de primărie.

Primarul interimar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a declarat recent despre marşul din 1 iunie, organizat de medicii de la Pediatrie şi de părinţii copiilor internaţi aici că „este o iniţiativă pe care o apreciază”, însă este conştientă că „problemele sistemului sanitar din România afectează spitalele”.

Potrivit primarului interimar, odată cu numirea noului manager, problema punctuală a internării copiilor fără părinţi şi-a găsit rezolvare. Fodor a precizat însă că, totuşi, problemele sistemului sanitar din România rămân şi afectează în continuare funcţionarea spitalelor.

„De aceea, conştienţi de faptul că este necesară o schimbare profundă a întregului sistem medical, unii doctori de la Spitalul de Pediatrie şi-au exprimat intenţia de a participa alături de părinţi la acest marş, o abordare nouă şi binevenită din partea lor”, a spus primarul interimar al Sibiului.

În urma unui protest scris la Ministerul Sănătăţii, făcut de părinţii nemulţumiţi că nu li se permite internarea cu copiii la Secţia Infecţioase de la Pediatrie, a fost schimbat directorul spitalului sibian şi se pot interna mamele cu micii pacienţi.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au atenţionat, la începutul lunii mai, public, printr-un comunicat, că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, este un drept şi nu un privilegiu. Înainte de acest scandal, erau trei locuri pentru mamele care voiau să se interneze alături de copii. Până în luna august, când se va termina mansardarea Secţiei de Infecţioase şi vor fi locuri mai multe, conducerea spitalului promite zece paturi pentru mame. În mod curent nu există mai mult de cinci solicitări, concomitent, din partea mamelor, de a sta cu copiii.

Medicii recunosc că au comunicat greşit cu părinţii copiilor bolnavi, interzicându-le mamelor dreptul de a sta cu pruncii în spital. Pentru a evita noi scandaluri la Pediatrie, primarul Sibiului i-a cerut demisia directorului acestui spital, Alexandru Mihuţ, imediat după sosirea la Sibiu a sesizării Ministerului Sănătăţii.

La Spitalul de Pediatrie din Sibiu vor fi angajaţi trei psihologi şi vor fi atraşi voluntari, care să-i ajute atât pe părinţii copiilor bolnavi, dar şi pe medici să comunice fără a mai izbucni conflicte.

Spitalul de Pediatrie din Municipiul Sibiu este un spital regional de urgenţă, unde sunt aduşi copii bolnavi şi din judeţele limitrofe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata