Primul Război Mondial: Rusia a încercat să evite războiul, a declarat preşedintele Putin

Rusia a făcut tot posibilul, înaintea declanșării Primului Război Mondial, pentru a convinge Europa să rezolve conflictul pe cale pașnică și fără vărsare de sânge, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

„Timp de secole, Rusia s-a pronunțat pentru relații solide și de încredere între state. Așa s-a întâmplat și înaintea Primul Război Mondial, când Rusia a făcut tot posibilul pentru a convinge Europa să rezolve prin mijloace pașnice conflictul dintre Serbia și Austro-Ungaria. Dar vocea sa nu a fost auzită. Ea fost constrânsă să răspundă la provocare pentru a apăra poporul slav frate”, a subliniat Vladimir Putin, cu ocazia inaugurării la Moscova a unui monument dedicat eroilor ruși ai primei conflagrații mondiale, la 100 de ani de la izbucnirea acestei confruntări militare.

În același context, șeful statului rus a subliniat că, în prezent, Rusia este aproape de a restabili adevărul istoric despre Primul Război Mondial, care, după cum notează RIA Novosti, a fost considerat imperialist și ofensiv de către regimul comunist, fiind foarte puțin studiat în epoca sovietică.

Președintele Vladimir Putin și-a făcut publică de mai mult timp intenția de a repune pe locul binemeritat memoria unui conflict ‘pe nedrept uitat’ în timpul celor 70 de ani de regim sovietic, care a acceptat dezastruosul Tratat de la Brest-Litovsk și a preferat să pună accent pe Revoluția din 1917 și pe Victoria din 1945 împotriva Germaniei fasciste. „Marele Război”, așa cum era cunoscut odată în Rusia, și-a recăpătat în prezent importanța în manualele școlare, dar pe o tonalitate naționalistă, nota recent AFP într-un material consacrat Primului Război Mondial. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata