Primul tezaur dacic descoperit în judeţul Mureş va fi achiziţionat de Muzeu

Detectoristul Ioan Gal, cel care a descoperit în această vară, în zona localității Mădăraș, primul tezaur dacic de pe teritoriul județului Mureș, a declarat că a decis să vândă Muzeului Județean Mureș cele peste 20 de piese de argint, întrucât consideră că acestea trebuie să îmbogățească moștenirea arheologică a zonei.

Tezaurul descoperit de Ioan Gal cântărește 315 grame, cuprinde, potrivit inventarului, 11 fragmente de Torques Dacice din argint (coliere torsadate), șapte inele de buclă, trei cercei de argint și două fragmente de sârmă de argint, toate confecționate manual și predate deja Muzeului Județean Mureș, care urmează să finalizeze formalitățile pentru despăgubirea detectoristului.

‘Fiind vorba de un tezaur, recompensa e de 45% din valoarea stabilită. Suma propusă e undeva la 10.000 de euro. Din start am zis că locul lor e aici, eu sunt născut în Târgu Mureș, e istoria județului, era păcat să ajungă în altă parte, mi-ar fi părut și mie rău. Locul lor e aici, să le vadă copiii și nepoții mei. Poate pe unii îi încurcăm, dar dacă o faci cinstit și cu pasiune și ce găsești duci la muzeu — ce interesează muzeul — eu zic că îți aduci un aport la descoperiri.

Pentru că la nivel național s-au făcut undeva la 300 de descoperiri, s-au găsit tezaure, s-au îmbogățit muzeele după detectoriști. Dacă găsești ceva și îți stă gândul să te aventurezi, asta nu-i recomandat pentru nimeni, pentru că a pleca cu ele din țară e ca o trădare, e un lucru urât. Acum, oricât îți dă muzeul, să fii mulțumit, pentru că ceea ce găsești nu-i al tău, e al nației, e normal să rămână aici în țară. Noi așa le judecăm. Și oricare dintre colegii mei ar fi făcut ce am făcut eu’, a declarat Ioan Gal.

Acesta a accentuat că locul obiectelor arheologice este în muzeul pe raza căruia au fost descoperite, nu pe e-Bay sau în străinătate.

Detectoristul a spus că niciodată un pasionat nu merge la întâmplare, ci în locuri despre care a citit în cărți sau au fost însemnate pe hărțile vechi. Un ghid foarte bun, în viziunea detectoristului, este harta Jozefină din 1760, care arată drumurile comerciale, pădurile, popasurile și zonele cele mai des frecventate, iar un detectorist are voie să inspecteze doar zone care sunt în afara siturilor arheologice.

‘Documentare trebuie să facem neapărat, să vedem unde sunt siturile, să nu mergem pe situri și să nu mergem aiurea. Că trebuie să te iei după ceva, să te orientezi. Inițial știam că în zonă (în zona Mădărașului., n.r.) s-a găsit o verigă dacică prin 1910, undeva în zonă, și în prima zi nu am găsit nimic în pădure, dar în a doua zi am găsit un depozit dacic de metale, compus din plug, seceri, ciocane, cuțite, dălți care au fost predate la muzeu. Apoi într-o altă zi am insistat în zonă, deodată un semnal foarte înalt și tezaurul pe care l-am găsit era îngropat undeva la 10 cm de suprafață, nu foarte adânc. Ce am simțit? O mare emoție. Prima dată am scos un cercel care am vazut că nu-i ruginit. Mi-am dat seama imediat că e argint.

Că nu le-am văzut toate deodată. Și încet, pe rând, le-am scos și le-am recunoscut. Adrenalina și bucuria au fost imense, cam ca și cum v-ar ieși șase numere la Loto. Eram singur, colegii erau în altă parte. Imediat am dat telefoane, am și venit acasă. Am făcut ceva poze, dar îmi tremura mâna. Am fost cuprins total de emoție. Știam că e de valoare foarte mare și cred că o dată în viață te întâlnești cu așa ceva. La Mădăraș l-am găsit, acum e declarat sit așa că în zona aceea nu se mai poate merge’, a afirmat Ioan Gal.

Acesta a spus că emoțiile sale au fost atât de intense încât a dezgropat piesele în doar 10 minute și că un astfel de sentiment a mai trăit doar atunci când i s-a născut primul fiu.

‘Mă consider foarte norocos. Am mai găsit și înainte un inel roman de argint cu camee roșie, un inel sigilar, o monedă și un cuțit roman. Și atunci era ceva extraordinar. Dar asta a fost copleșitor pentru mine. După ce am ajuns cu piesele acasă m-am bucurat, le-au văzut și colegii, a doua zi le-am și dus la Muzeul Județean, pentru că noaptea de emoții nu am dormit. Le-au apreciat și le-am predat pentru că acolo e locul lor’, a subliniat acesta.

Ioan Gal, care acum este pensionar, a spus că marea sa pasiune a fost pescuitul, până acum un an, când s-a întâlnit cu un prieten care i-a schimbat optica și l-a făcut să se îndrăgostească iremediabil de detectoarele de metale.

‘Având probleme la un picior, cu circulația, având și un stent, doctorul mi-a recomandat să fac multă mișcare. La pescuit nu făceam mișcare. Când am auzit de detecție nu știam dacă sunt în stare să mă țin după colegi, dar încet m-a cuprins această pasiune care am zis că este ultima, altceva nu mai doresc să fac. Această pasiune am dobândit-o cam de un an, în urma unor discuții cu un alt coleg care era detectorist și plăcându-mi foarte mult istoria. Primul pas pe care l-am făcut a fost să-mi cumpăr un aparat, care se ridică undeva la 600 de euro cu toate dotările, apoi m-am autorizat la Poliție și am început munca de detectorist pe teren, prima dată prin păduri, aici aproape, la Platoul Cornești și pădurile Budiului (ambele în zona Târgu Mureșului, n.r.), și apoi încet prin alte părți ale județului. Locurile le alegem în funcție de unde ne hotărâm să mergem, studiem hărți și istoria unor păduri și a unor localități unde vrem să mergem, ce s-a găsit înainte în localitățile respective și în funcție de ce s-a găsit, mergem și căutăm’, a arătat Gal.

O zi din viața unui detectorist, după cum ne spune Ioan Gal, este cam aceeași, însă e presărată pe alocuri cu surprize: ‘plecăm dimineața cu mașina, în special în păduri, avem sculele pregătite, bateriile încărcate să ne țină toată ziua și începem să periem pădurea, sunt zile când nu venim cu nimic, însă aproape mereu se găsește câte ceva’.

Detectoriștilor care nu au avut norocul său Ioan Gal le spune că pământul oferă foarte multe surprize, care așteaptă să fie scoase la suprafață și că cineva va fi cu siguranță următorul norocos.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Zoltan Soos, a precizat că acest tezaur dacic, descoperit în luna iulie, este primul de acest gen din colecția instituției și că nu se poate compara cu piesele de argint descoperite în Munții Orăștiei.

‘Argintul are 97% puritate și este fragil din acest punct de vedere. A fost găsit într-o zonă semi-împădurită (…) Piesele sunt într-o stare relativ bună, câteva sunt rupte din cauza purității argintului. Este probabil un tezaur de la începutul secolului I, era noastră, iar pentru această perioadă zona Văii Mureșului nu are un tezaur mai semnificativ. Zona este săracă în piese sau complexe arheologie dacice. Fără doar și poate, pentru județul Mureș este cea mai importantă descoperire din perioada Regatului Dac’, a arătat Zoltan Soos. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata