Primul transplant efectuat la Centrul de Transplant Hepatic din Iaşi

O echipă de zece medici, coordonaţi de profesorul Irinel Popescu au efectuat, vineri, 10 iunie, primul transplant hepatic la Iaşi, donatorul fiind din Galaţi.

Cristian Lupaşcu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Iaşi, a declarat la ieşirea din sala de operaţie, că beneficiarul transplantului este un bărbat în vârstă de 47 de ani, care a avut o ciroză hepatică virală C, cu noduli cancerigeni. Donatorul este un bărbat în vârstă de 42 de ani, care era pompier la ISU Galaţi. Prelevarea de organe a fost posibilă după ce gălăţeanul a suferit un atac cerebral iar familia şi-a dat acordul.

‘Operaţia s-a desfăşurat absolut normal, în bune condiţii’, a spus prof.univ.dr. Cristian Lupaşcu despre prima intervenţie de acest gen efectuată la Iaşi, care a fost efectuată la două luni de la inaugurarea Centrului de Transplant Hepatic.

Coordonatorul intervenţiei, prof.univ.dr. Irinel Popescu, de la Spitalul Fundeni din Bucureşti, a declarat la rândul său că implantarea a decurs cu succes.

‘Ficatul a fost implantat şi funcţionează normal. Bolnavul este stabil. Implantarea a decurs cu succes‘, a spus Irinel Popescu.

El a declarat că va susţine noul centru de transplant de la Iaşi, ‘până când va putea funcţiona independent’.

‘Iaşiul are potenţial. În primul rând, are o chirurgie dezvoltată. În al doilea rând, sunt donatori pe teritoriul Moldovei. Donatorul de azi a fost de la Galaţi dar sunt şi de la Bacău şi Iaşi. De aceea cred că acest centru trebuie dezvoltat‘, a mai spus Irinel Popescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata