Primul transplant medular la copil efectuat în România

Primul transplant medular la copil, premieră în România, a fost efectuat în iunie 2001, de prof. univ. dr. Margit Șerban, șeful Centrului de Transplant Medular din Timișoara, pacientul fiind un copil bolnav de cancer limfatic. Ulterior, medicul Margit Șerban a mai realizat două premiere în chirurgia oncopediatrică românească – primul transplant cu celule stem prelevate din sângele ombilical al fratelui donator și primul transplant cu celule stem de la un donator neînrudit.

”Am avut primul transplant medular în iunie 2001. Corect se spune transplant de celule stem hematopoietice. Inițial a fost numit medular, pentru că celulele se extrăgeau doar din măduva osoasă. După aceea, tehnologia s-a dezvoltat, astfel încât acum se extrag celulele hematopoietice și din sângele periferic, din venă. În ianuarie 2003 am avut o altă premieră pentru România — transplantul alogenic cu celule stem hematopoietice de la un alt donor, înrudit cu bolnavul, de obicei, un frate. În 2009 am făcut, tot în premieră, transplantul cu celule hematopoietice recoltat de la un german, deci de la un donor neînrudit și, în același an, am făcut și transplantul cu celulele de cordon ombilical”, explica medicul Margit Șerban, într-un interviu acordat AGERPRES în 2012.

Avantajele transplantului cu celule recoltate din sânge sunt remarcabile, pentru că pacientul scapă de operație, de anestezie, știut fiind faptul că orice anestezie presupune și un risc. Pentru donor există un risc, pentru că înainte de recoltare i se administrează un medicament.

”Am avut un donor din Germania, care a venit de două ori, pentru că transplantul cu celule stem recoltate din sânge nu a fost eficient și a trebuit să-i recoltăm din măduvă; și s-a supus anesteziei generale. A fost un gest extraordinar”, a explicat medicul în interviu.

În acest proiect de pionierat, i-au fost alături specialiști de la clinicile din țară, dar mai ales din străinătate — Ungaria, Austria și Germania — prof. Nagy Kalman din Miskolc, prof. Manfred Gartner din Viena, unde, de mulți ani, în Timișoara continuă să facă investigații pentru monitorizarea celor transplantați, prof. Stream, care a ajutat și în domeniul hemofiliei, dar a deschis o ușă și spre Registrele Internaționale de Donori de Celule Stem (RIDCS).

Transplantul medular este o soluție terapeutică, uneori salvatoare, care poate duce la vindecarea a numeroase boli: de sânge, de tip oncologic, metabolice, imunologice, genetice. Decizia de transplant se ia în situații de risc major de evoluție letală și poate salva viața pacienților — în Occident, 80% dintre tineri sunt salvați prin transplant.

În esență, transplantul medular reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice pluripotente, derivate de obicei din măduva osoasă, sângele periferic sau cordonul ombilical. Este o procedură medicală care aparține hematologiei și oncologiei, mai frecvent efectuată pentru pacienții cu anumite cancere ale sângelui sau măduvei osoase, cum este mielomul multiplu sau leucemia, precizează proceduri.romedic.ro.

Măduva osoasă este materialul moale care se găsește în interiorul oaselor. Aceasta conține celule imature cunoscute drept hematopoietice sau celule stem formatoare de sânge (celulele stem hematopoietice sunt diferite de celulele stem embrionice, acestea din urmă se pot transforma în oricare tip tisular din corp). Celulele hematopoietice se divid pentru a forma celule stem formatoare de sânge sau se maturează în unul dintre cele trei tipuri de celule ale sângelui: celule albe care luptă împotriva infecțiilor, celule roșii care transportă oxigenul și trombocite care ajută la coagularea sângelui.

Cele mai multe celule stem hematopoietice se află în măduva osoasă, dar unele, denumite periferice, se găsesc în sângele periferic. Sângele din cordonul ombilical conține de asemenea celule stem hematopoietice. Celulele din oricare dintre aceste surse pot fi folosite în transplanturi, conform site-ului menționat.

La 27 ianuarie 2015, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că, în prezent, toată patologia de transplant medular se poate efectua în România și a amintit, în acest sens, că în urmă cu o zi avusese loc, la Institutul Clinic Fundeni, în premieră, un haplo-transplant medular cu celule de la mamă.

„Ieri, s-a realizat primul haplo-transplant în România. Este un pacient care a primit celulele de la mamă și s-a realizat în sala de la Fundeni. Sunt două proceduri care s-au întâmplat ieri. În momentul de față, putem spune că toată patologia de transplant medular este posibilă în România”, declara atunci ministrul Sănătății, prezent la inaugurarea Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: opiniatimisoarei.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata