Principele Nicolae va pedala 1.000 de kilometri, de la Sighetu Marmaţiei la Constanţa, în scop umanitar

Principele Nicolae, care va participa la turul ciclist „Cărțile copilăriei pe bicicletă”, inițiat de Asociația Curtea Veche, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că prin această inițiativă dorește să atragă atenția cu privire la o problemă gravă care există în România: lipsa educației și analfabetismul.

Acesta mărturiseşte că citeşte în limba română şi cu voce tare pentru a exersa fluenţa limbii. Principele Nicolae vorbeşte, în interviu, despre pasiunea pentru cărţile de aventuri şi călătorii, despre preferinţa pentru cartea tipărită, dar şi despre necesitatea lecturii permanente şi despre iniţierea unor proiecte care să aibă ca scop educarea copiilor cu privire la importanţa sportului.

Principele Nicolae va pedala peste o mie de kilometri alături de campionul naţional la ciclism, Alex Ciocan, în cadrul turului ciclist caritabil „Cărţile copilăriei pe bicicletă”, dedicat promovării lecturii la nivel naţional. Turul se va desfăşura în perioada 23 aprilie — 3 mai şi va traversa 13 judeţe, din Sighetu Marmaţiei până în Constanţa.

Toţi cei care doresc să pedaleze alături de principe sunt invitaţi să liciteze pentru locurile disponibile în pluton sau să se alăture gratuit la evenimentele de întâmpinare care vor avea loc în oraşele: Sighetu Marmaţiei, Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Sinaia, Bucureşti, Călăraşi, Constanţa.

AGERPRES: Ce v-a determinat să vă alăturaţi proiectului „Cărţile copilăriei pe bicicletă”, iniţiat de Asociaţia Curtea Veche?

Principele Nicolae: Am ales să mă implic în acest tur ciclist pe care îl parcurgem din Sighetu Marmaţiei până în Constanţa, alături de Asociaţia Curtea Veche, pentru a strânge fonduri necesare proiectelor caritabile desfăşurate de Asociaţie şi pentru a răspândi bogăţia cunoaşterii prin poveştile cărţilor.

În al doilea rând, ne-am dorit să sporim conştientizarea publicului cu privire la o problemă gravă pe care o avem în România, la nivelul întregii ţări: lipsa educaţiei şi analfabetismul. În al treilea rând, întrucât obezitatea este o altă problemă gravă cu care se confruntă România, vrem să promovăm un stil de viaţă mai sănătos pentru copii, adresându-ne părinţilor şi profesorilor lor. Îmi doresc ca în viitor să continuăm această iniţiativă cu noi proiecte care să aibă ca scop educarea copiilor cu privire la importanţa sportului.

În calitatea mea de coordonator al Asociaţiei, mi-am propus o acţiune de strângere de fonduri mai practică şi inedită, diferită faţă de festivităţile şi concertele cu care ne-am obişnuit în domeniu, şi totodată care să se adreseze tuturor, indiferent de vârsta de participare.

AGERPRES: Vă pasionează şi ciclismul? De când?

Principele Nicolae: Înainte de a avea maşină, principalul meu mijloc de transport a fost bicicleta; şi a continuat să fie până în luna iunie a anului 2014, când am primit, în urma unei sponsorizări, o bicicletă Giant, destinată antrenării mele pentru turul ciclist „Cărţile copilăriei pe bicicletă”. Aceasta a fost prima dată, în ultimii opt ani, când am mers pe bicicletă şi prima dată pe o bicicletă pentru profesionişti.

AGERPRES: Ce înseamnă cartea, lectura pentru Alteţa Voastră Regală?

Principele Nicolae: Cărţile sunt o formă de educare şi de lărgire a orizontului de cunoaştere, sunt o poartă către o altă lume la care avem acces prin cuvinte şi imaginaţie. Cărţile ne permit să ajungem la zone ale imaginaţiei noastre care ne sunt interzise în lumea reală.

Pentru o dezvoltare a creierului de la vârste fragede, este important să citim, pentru că lectura ne permite să analizăm şi să procesăm informaţia, chiar dacă acest lucru se întâmplă în mod diferit pentru fiecare dintre noi.

AGERPRES: Vă mai amintiţi care a fost prima carte care v-a fost dăruită şi de către cine? Dar prima carte pe care aţi cumpărat-o?

Principele Nicolae: Nu îmi mai aduc aminte exact care au fost primele cărţi primite, dar îmi amintesc că cele mai multe dintre acestea conţineau aventuri, călătorii şi, desigur, maşini.

AGERPRES: Ce gen preferaţi — cartea de ştiinţă, beletristica?

Principele Nicolae: Prefer cărţile de aventură şi călătorie. Am citit multe cărţi scrise de Chris Bonington, care a escaladat Muntele Everest de mai multe ori.

AGERPRES: Citiţi şi în limba română?

Principele Nicolae: Citesc în limba română şi cu voce tare pentru a exersa fluenţa limbii vorbite şi pronunţia.

AGERPRES: Revenind la ciclism, cunoaşteţi traseul? Sunteţi pregătit pentru o astfel de provocare?

Principele Nicolae: Cunosc câteva părţi din traseu şi pot să vă spun că o să fie dificil, dar şi frumos. Cred că este greu să fii complet pregătit pentru o asemenea provocare, dar cu încurajarea prietenilor mei din Olanda şi din Marea Britanie, la care se alătură cea a lui Alex Ciocan şi a participanţilor, cred că ne vom descurca.

AGERPRES: Credeţi că şi alţi români vi se vor alătura în demersul Alteţei Voastre Regale? Cât de important consideraţi că este acest fapt?

Principele Nicolae: Ni se vor alătura şi alţi români, o să avem 6-7 participanţi pentru fiecare etapă şi sper să ne însoţească 20-30 kilometri înainte de sosirea şi plecarea noastră din fiecare oraş. Cred că ar fi minunat să se implice comunităţi întregi şi să pedaleze alături de noi, inclusiv autorităţile locale şi familiile. Cred că este important ca toate comunităţile să se apropie şi să se sprijine reciproc.

AGERPRES: Ce şansă mai are lectura, într-o lume acaparată de Internet?

Principele Nicolae: Cu siguranţă, aceasta este o bătălie continuă în ziua de azi, care are un impact uriaş asupra lecturii şi a tipăririi, de la cărţi până la ziare. Cititul va avea întotdeauna un loc, deşi cărţile au de suferit. Eu, unul, prefer să citesc o carte tipărită, deoarece îmi transmite un sentiment diferit şi o interacţiune specială cu povestea.

****

Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, fiind fiul principesei Elena şi al lui Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Alteţa Sa Regală a încheiat ciclul primar şi gimnazial la şcoala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999. Din 1999, a urmat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, Marea Britanie.

Pe parcursul liceului, principele Nicolae a dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură şi limba engleză, tehnologia informaţiei, geografie şi ştiinţe (chimie, biologie, fizică), iar apoi a absolvit şi nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, ştiinţa afacerilor şi educaţie fizică.

În anul 2004, principele Nicolae a fost lider asistent al unei expediţii în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe. În 2005, a locuit pentru 4 luni în Kenya şi a participat la o expediţie în Madagascar. În anul 2006, principele a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Între 2009 şi 2012, principele Nicolae a urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în management.

Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak, canoe şi, ocazional, tenis.

În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, regele Mihai i-a conferit titlul de principe al României şi calificativul de Alteţă Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta.

Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale, principele Nicolae este al treilea în linia de succesiune la Coroana României.

Principele Nicolae a fost decorat de regele Mihai cu Decoraţia regală Nihil Sine Deo (2010) şi cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2013).

Activitatea caritabilă a principelui Nicolae cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din Bucureşti, într-un proiect pe teme ecologice, şi susţinerea organizaţiilor de mediu ,”Mai Mult Verde” şi „Tăşuleasa Social”.

Principele Nicolae a acordat Înaltul Patronaj proiectului „Planet BSB” derulat de British School of Bucharest. De asemenea, a acordat Înaltul Patronaj şi coordonează Asociaţia Curtea Veche, dedicată promovării cititului în rândul copiilor. Este ambasador al Organizaţiei internaţionale Duke of Edinburgh’s Award. În prezent, colaborează cu Editura Curtea Veche. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata