Prinţesa Letizia de Asturias, jurnalista care a plecat de la telejurnal şi va deveni viitoarea regină a Spaniei

Letizia de Asturias, soția prințului moștenitor Felipe de Asturias, a fost, înainte de căsătorie, o cunoscută și apreciată jurnalistă de televiziune (a absolvit Facultatea de științele informării de la Universitatea Complutense din Madrid), după ce a lucrat și la agenția spaniolă de presă EFE și la cotidianul ABC. Odată ce va fi aplicată decizia de abdicare a regelui Juan Carlos al Spaniei, soțul său, Felipe de Asturias, îi va urma la tron, iar Letizia va deveni noua regină a Spaniei.

La 6 noiembrie 2003, Casa Regală a anunțat logodna prințului Felipe, care avea atunci 35 de ani, cu Letizia Ortiz Rocasolano, o tânără jurnalistă a televiziunii spaniole (TVE), de 31 de ani și divorțată. Logodna a fost scurtă, iar prințul moștenitor punea astfel capăt dezbaterii publice legate de burlăcia lui, dar și de oportunitatea faptului că soția lui, viitoare regină a Spaniei, nu provenea din rândurile nobilimii europene. Prinții au împlinit recent un deceniu de căsnicie — nunta a avut loc la 22 mai 2004 la catedrala Almudena din Madrid — și au două fete, infantele Leonor și Sofia, prima urmând să devină prințesă de Asturias.

La TVE, Letizia a ajuns în urma unui concurs, iar în 2000 prezenta deja cea mai longevivă emisiune, ŤInforme Semanalť, care făcea săptămânal rezumatul informațiilor de actualitate. În același an, Letizia Ortiz este trimisă să acopere alegerile prezidențiale din SUA și transmite cum Bush jr. a fost ales, în urma controversatului scrutin electoral a cărui soartă s-a decis în Florida. Pe durata campaniei instituționale privitoare la adoptarea euro, Letizia a explicat ce însemna adoptarea monedei unice. După atentatele de la 11 septembrie 2001, ea a transmis pentru TVE de la Ground Zero.

Citeste si:  Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decât morfina

În 2002, când este trimisă să acopere ceremonia de predare a premiilor prestigioasei Fundații Príncipe de Asturias, Letizia îl cunoscuse deja pe prințul Felipe, în casa jurnalistului Pedro Erquicia, întâmplător. Nimeni nu știa că la onomastica jurnalistului va veni moștenitorul coroanei spaniole, iar Letizia venise de asemenea întâmplător, însoțind un prieten și coleg de profesie. Letizia și Felipe au început să vorbească și și-au petrecut seara discutând.

Curând, Letizia a avut ocazia de a trece la pupitrul știrilor, la prezentarea telejurnalului de seară, la TVE. În ultima zi de vineri din octombrie 2003, Letizia și-a prezentat ultimul jurnal; ulterior, era făcut anunțul logodnei, în fața presei convocate surprinzător la Palatul Zarzuela.

Prinții moștenitori ai Spaniei, Felipe și Letizia de Asturias, au împlinit zece ani de la căsătoria oficiată la 22 mai 2004 la Catedrala Almudena din Madrid, în momentele dificile prin care trece monarhia spaniolă, dar și pe fondul încrederii relativ ridicate a populației în cei care sunt chemați să devină regii Spaniei și în special în capacitatea prințului moștenitor Felipe de a deveni șef al statului.

Citeste si:  Magazinele online, paradisul infractorilor

Prinții de Asturias au asigurat continuitatea acesteia cu două fiice, Leonor și Sofia, și au transmis imaginea unei perechi consolidate, în ciuda speculațiilor care și-au făcut deseori loc în presa mondenă, legate în special de dificultățile întâmpinate de prințesa Letizia de a se adapta la protocolul Casei Regale. În general, comentatorii specializați în afacerile monarhiei spaniole susțin că tocmai personalitățile diferite — Felipe este mai degrabă moderat și prudent, iar Letizia, spontană și extrem de energică — i-au ajutat să ajungă la un echilibru necesar pentru a ajunge să-i înlocuiască, la un moment dat, pe regele Juan Carlos și regina Sofia ai Spaniei.

Treptat, prinții de Asturias au devenit protagoniștii agendei Casei Regale; transmit imaginea unui cuplu princiar pregătit pentru viitoarea obligații monarhice și au reușit să evite scandaluri majore în viața privată. Prințesa Letizia caută să-și făurească un loc al ei, participând singură la evenimente sociale legate de educație, sănătate sau cercetare și inovație. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata