Prinţul Charles va vizita în acest an judeţul Tulcea

22

Prinţul Charles de Wales va vizita, în prima parte a acestui an, Delta Dunării, a anunţat vineri preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu.

‘Deocamdată, am primit doar confirmarea vizitei prinţului Charles în Delta Dunării, în prima parte a acestui an. Nu avem alte detalii, dar le vom face publice în funcţie de dorinţa oaspetelui’, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Invitaţia lansată în urmă cu şase luni de conducerea CJ Tulcea prinţului Charles al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost susţinută de ministrul Mediului, Rovana Plumb. Ideea s-a născut după ce un jurnalist al postului Travel Channel, care a filmat, în 2012, cea de-a doua serie a filmului documentar ‘Wild Carpathia – From the Mountains to the Sea’, şi-a propus să-l aducă pe prinţul Charles în Delta Dunării.

‘În timpul episodului care a fost filmat în Delta Dunării, cu canotca, reporterul nu mai contenea să spună cât de fabulos este aici. El a fost cel care ne-a zis că nu se va lăsa până când îl va aduce pe prinţul Charles în Deltă’, a declarat, în iunie 2013, Ivan Patzaichin, protagonist în cea de-a doua serie a filmului documentar ‘Wild Carpathia – From the Mountains to the Sea’.

Cu o suprafaţă de 580.000 de hectare, respectiv 2,5 % din suprafaţa României, Delta Dunării ocupă locul 22 între deltele lumii şi locul trei în Europa, după Volga şi Kuban. Este una dintre cele mai mari zone umede din lume – ca habitat al păsărilor de apă, dar şi cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri.

Cu cele 30 de tipuri de ecosisteme şi cele aproape 7.400 de specii de floră şi faună identificate până în prezent, 38 din acestea fiind noi pentru ştiinţă, Delta Dunării constituie, potrivit autorităţilor, o bancă de gene naturală de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal, fiind a treia zonă din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea după Bariera de Corali, Australia, şi Arhipelagul Galapagos (Ecuador). Valoarea universală a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în reţeaua internaţională a Rezervaţiilor Biosferei, în 1990, în cadrul Programului ‘Omul şi Biosfera’, lansat de UNESCO.

Valoarea turistică a judeţului Tulcea este completată de Parcul Naţional Munţii Măcinului, cea mai veche formaţiune muntoasă din România, care numără 2.150 de specii de plante şi animale, dintre care 27 nu se regăsesc în alte zone din ţară şi lume, precum şi de numeroasele situri arheologice de importanţă naţională şi internaţională, amplasate la contactul dintre podişul Dobrogei şi Delta Dunării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata