Problematica agriculturii româneşti este similară cu cea din Brazilia, susţine Dacian Cioloş

Problematica agriculturii din România este similiară cu cea din Brazilia, având în vedere că în ambele ţări există mari exploataţii agricole, orientate către export, dar şi ferme de subzistenţă, a declarat, sâmbătă, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Comisarul european a participat la ceremonia de decernare a titlului de doctor Honoris Causa directorului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agriculturii (FAO), Jose Graziano da Silva, de către Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

‘Brazilia este o ţară continent cu o problematică a agriculturii pe care, păstrând proporţiile, o regăsim şi în România, în sensul că există exploataţii agricole de dimensiuni mari, orientate spre performanţă, export. Brazilia este unul din marii exportatori de produse agricole, agro-alimentare din lume.

Dar Brazilia are şi zeci de milioane de mici producători de subzistenţă. Şi Brazilia a ştiut, în aceşti ultimi ani de dezvoltare economică, să devină un principal actor pe piaţa internaţională agroalimentară, prin capacitatea de export, prin dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi, în acelaşi timp, a ştiut să se preocupe şi de problema celor săraci, care produc pentru a se hrăni pe ei, familiile lor şi pe cei din jurul lor’, a precizat Dacian Cioloş.

Comisarul european a arătat că problema securităţii alimentare nu este o fatalitate, ci acest obiectiv poate fi atins.

‘Simt că FAO, în anii următori, îşi va schimba destinul devenind dintr-o organizaţie internaţională centralizată o structură apropiată de oameni, cu un mod de lucru adaptat fiecărui continent şi fiecărei regiuni, pentru că directorul ei general are capacitatea de a asculta, de a înţelege şi de a lua decizii pentru a orienta lucrurile în direcţia care să dea rezultate’, a precizat Dacian Cioloş.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, în cele cinci zile ale Conferinţei FAO din Bucureşti, s-au dezbătut teme menite să combată flagelul numit foamete, care mai există, din păcate în anumite ţări şi în zilele noastre.

‘Mă bucur că ieri (vineri — n.r.), după foarte multe mesaje care s-au transmis în ultimii ani vis-a-vis de foamete, de lipsa de alimente care va apărea la un moment dat, directorul general al FAO ne-a transmis un mesaj care ne-a liniştit foarte tare, spunând că în următorii 20 — 30 de ani nu există un astfel de pericol şi atunci nu trebuie să facem altceva decât să gândim politici pe termen lung pentru a combate acest flagel’, a mai spus Constantin.

În această săptămână, România a găzduit, pentru a doua oară de când este membră FAO, din anul 1961, o conferinţă regională, cea de-a 29-a, dedicată regiunii Europa şi Asia Centrală, primul eveniment având loc în urmă cu 38 de ani în anul 1976.

Temele centrale ale conferinţei au fost axate pe problemele risipei de alimente şi ale deşeurilor alimentare, dar şi pe sprijinirea fermelor de familie din zonă.

Potrivit datelor FAO, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, ceea ce reprezintă o treime din producţia de alimente la nivel mondial şi costuri de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea, malnutriţia şi insecuritatea alimentară.

România înregistrează în prezent o risipă de alimente de cinci milioane de tone, în timp ce în UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata