Problemele financiare, cauză reală a unor dureri fizice

Nesiguranţa economică şi financiară se poate traduce prin reale dureri fizice. Legătura poate părea surprinzătoare, însă a fost verificată prin analiza unei serii de studii ale căror rezultate cu fost coroborate de o echipă de cercetători americani de la Universitatea Virginia, relatează passionsante.be.

Zeci de mii de persoane au participat în total la studiile realizate fie prin chestionare, fie în laborator, fie prin consultarea unor baze de date oficiale. Au fost puse în evidenţă două lucruri.

În primul rând, nesiguranţa economică constituie un factor de risc pentru dureri fizice şi reduce pragul de toleranţă a durerii. În al doilea rând, persoanele aflate într-o situaţie financiară dificilă consumă mult mai multe medicamente împotriva durerilor.

Această legătură este observată în caz de nesiguranţă financiară personală (îndeosebi şomaj) şi într-un context mai general de insecuritate economică (de exemplu ţară în criză), fie actuală, fie previzibilă. Efectele constau în stres şi anxietate, consecinţele nefaste întărind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifestări fizice, respectiv dureri.

Autorii susţin că lucrările lor arată că este vorba de o asociere „solidă”.

„Nesiguranţa economică facă rău la modul propriu”, afirmă ei. O pistă de cercetare pentru atenuarea acestor efecte ar putea fi tehnicile de gestionare a stresului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata