Producătorii de medicamente generice solicită „măsuri concrete de eliminare a barierelor sectoriale cu care se confruntă această industrie”

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) „salută includerea sectorului farmaceutic pe lista celor 10 domenii prioritare pentru economia României, dar solicită măsuri concrete de eliminare a barierelor sectoriale cu care se confruntă această industrie”.

„APMGR, organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, salută anunțul Ministerului Economiei privind lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014 — 2020 și recunoașterea, în premieră, a sectorului farmaceutic ca domeniu strategic pentru economia României”, precizează aosciația menționată, prin intermediul unui comunicat remis joi presei.

Potrivit APMGR, întârzierea începerii programelor de reforme structurale în domeniul sanitar din România, precum și cadrul legislativ „discriminatoriu” pentru producătorii locali, au generat pierderi de peste 1 miliard lei pe an la venitul de stat, în ultimii cinci ani și au dus la închiderea unei fabrici producătoare de vaccinuri și descurajarea mai multor investitori.

„Este pentru prima dată când autoritățile publice recunosc contribuția semnificativă la economia românească a industriei farmaceutice locale. Sperăm că acesta va fi primul pas dintr-un demers mai amplu de reindustrializare a României și de îmbunătățire a cadrului legislativ care blochează sau întârzie dezvoltarea economică în sectoarele identificate ca fiind prioritare pentru România” a declarat Dragoș Damian, președinte APMGR, potrivit comunicatului de presă remis joi .

Citeste si:  Doina Pană: Braşov şi Sibiu conduc în topul judeţelor cu transporturi ilegale de material lemnos

APMGR mai precizează că susține aplicarea unui calcul diferențiat de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice, introducerea prescrierii pe denumire comercială pentru a asigura că tratamentele acordate pacienților respectă recomandările medicilor, reglementarea discount-urilor „excesive” aplicate producătorilor de medicamente generice, care în prezent blochează accesul acestor produse în farmacii.

„Sperăm că odată cu lansarea acestei strategii, autoritățile vor ține cont de măsurile propuse, în repetate rânduri, de industria farmaceutică locală, care vizează creșterea gradului de predictibilitate legislativă și eliminarea prevederilor discriminatorii cu care se confruntă producătorii de medicamente generice. Doar astfel demersul inițiat de Ministerul Economiei va putea avea un impact concret și pozitiv asupra economiei românești” a mai declarat președintele APMGR, Dragoș Damian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner