Producătorii din nouă ţări UE beneficiază de pe urma autorizării unor aditivi alimentari în reuniunea de luni a SCFCAH

 Nu mai puţin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei de luni, 10 martie, din cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH) în cadrul căruia mai mulţi aditivi au fost autorizaţi pentru utilizare în prepararea anumitor produse, printre care şi micii româneşti.

‘Votul a avut loc în cadrul SCFCAH şi s-a obţinut o majoritate calificată. (…) Proiectul va fi trimis acum Parlamentului European pentru a fi examinat’ înainte de încheierea mandatului actualului legislativ, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate, Tonio Borg.

‘Draftul prevede extinderea utilizării anumitor aditivi care sunt folosiţi în mod tradiţional într-un număr de produse în Germania, Austria, Spania, Estonia, Grecia, România, Croaţia, Finlanda şi Polonia’, a adăugat el, precizând că în cazul României este vorba despre aditivii utilizaţi în prepararea micilor.

Draftul de regulament al Comisiei Europene (CE) care amendează Anexa II a Regulamentului 1333/2008 privind utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne clarifică practic statutul legal al utilizării unor aditivi.

Decizia din cadrul SCFCAH a fost necesară pentru că odată cu intrarea în vigoare a noii liste de aditivi permişi de la 1 iunie 2013, producătorii şi ‘anumite state membre au realizat că mai multe utilizări ale aditivilor în preparate din carne nu sunt şi nu au fost niciodată autorizate’, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

‘Industria şi unele state membre au depus cereri de a autoriza folosirea unor aditivi în unele produse tradiţionale, precum şi a unor utilizări generale /ale acestora/ în preparate de carne netradiţionale’, a mai declarat Frederic Vincent.

În urma votului de luni din SCFCAH a fost autorizată utilizarea unor aditivi în preparate precum ‘Kasseler’, ‘Bräte’ şi ‘Surfleisch’ din Germania şi Austria, ‘lomo adobado’, ‘pincho moruno’, ‘careta adobado’ şi ‘costillas adobadas’ din Spania, ‘toorvorst’ şi ‘ahjupraad’ din Estonia, ‘gyros’, ‘souvlaki’, ‘bifteki’, ‘soutzoukaki’ şi ‘kebap’ din Grecia, mici din România, ‘cevapcici’, ‘pljeskavice’ din Croaţia şi şunca sărată de Crăciun din Finlanda.

Pe lângă autorizarea unor aditivi pentru prepararea acestor produse, draftul de regulament prevede şi permisiunea de a utiliza anumiţi aditivi pentru preparatele din carne în general care ar urma să permită reglarea acidităţii, menţinerea antioxidanţilor în preparate sau diminuarea pierderii de apă în urma împachetării.

Decizia SCFCAH — comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre — de autorizare a aditivilor utilizaţi la prepararea produsele menţionate a fost luată cu o majoritate calificată de 297 de voturi pentru, 48 de abţineri şi şapte împotrivă. Statele care s-au abţinut sunt Marea Britanie, Finlanda şi Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca.

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta preparatele în cauză, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în prezent în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

La şedinţa SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care şi micii româneşti. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuţiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de luni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata