Producătorii români de legume-fructe cer notificarea pagubelor către Comisia Europeană, în urma embargoului impus de Rusia

Producătorii români de legume și fructe cer Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care aceștia le înregistrează în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre Comunității Europene, a declarat, luni, 11 august, Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, într-o conferință de presă.

Acesta a afirmat că producătorii de legume și fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești și care, în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre Comunității Europene, au luat calea pieței românești blocând astfel comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români.

Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt întoarse din Federația Rusă spre țările UE, iar o parte vor lua calea pieței de desfacere din România.

Aurel Tănase a mai spus că Ministerul Agriculturii ar trebui să demareze urgent procesul de evaluare a pagubelor pe care le vor înregistra producătorii de legume și fructe, astfel încât până vineri să fie finalizat acest proces.

„Noi nu cerem de la minister (MADR n.r.) pentru că suntem convinși că nu au, există și alte probleme în România, nu numai ale noastre. Noi cerem ca măsurile compensatorii care se vor aplica pentru țările Comunității Europene, pentru Olanda, pentru Franța, Grecia și pentru Italia să fie aplicate și în România. Noi nu suntem paria”, a spus Barbu Valentin, președinte al Asociației de Pomicultură din România.

Acesta a menționat că o altă problemă o reprezintă situația fermelor care au accesat fonduri UE și au în derulare proiecte, iar pentru acestea există o serie de cerințe privind performanța economică.

Producătorii de legume — fructe au declarat că în prezent nu se pot face estimări exacte cu privire la pierderile pe care le vor înregistra, deși Aurel Tănase a avansat sume de sute de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile de producție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata