Produsul intern brut a crescut cu 3,8% în primul trimestru (estimări semnal INS)

7

Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit estimărilor ”semnal” publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.

Conform sursei citate, Produsul intern brut în trimestrul I 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a apreciat, miercuri, că economia României a înregistrat o creştere economică de cel puţin 3,5% în primul trimestru, având în vedere datele referitoare la producţia industrială şi consum.

Potrivit ministrului citat, luând în calcul sezonalitatea, România ar putea avea o creştere economică de cel puţin 4% pentru întregul an 2014.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie. Și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a modificat în creştere prognoza privind avansul economiei româneşti în următorii doi ani. Potrivit BERD, economia României va creşte cu 2,6% în acest an, faţă de 2,4% cât estimase în ianuarie, şi cu 2,8% în 2015.

Fondul Monetar Internaţional estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata