Prof. dr. Mureşan: Accidentul vascular cerebral, întâlnit tot mai des la tinerii sub 30 de ani

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune întâlnită tot mai des la tinerii sub 30 de ani, în prezent peste 30% din numărul total de pacienți cu AVC ischemic având vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, a declarat luni președintele Societății de Neurologie din România (SNR), prof. dr. Dafin Mureșan.

„Cifrele ne vorbesc despre o tendință ca patologii importante ale sistemului nervos central și periferic să fie întâlnite la vârste cât mai tinere. Și aici m-aș referi în primul rând la patologia vasculară cerebrală, respectiv la accidentele vasculare cerebrale, care au o tendință de apariție la vârste mai tinere, ne spun statisticile. Noi constatăm ca și practicieni în viața de zi cu zi că avem tot mai multe cazuri de tineri care au probeleme de acest fel. Respectiv, cifrele ar spune că în ultimii 20 de ani această patologie vasculară are o incidență mai mare la vârstele tinere și aceasta este semnificativă. Dacă în urmă cu aproximativ 20 de ani înregistram un anumit procent de 25%, o incidență la patologia vasculară cerebrală la pacienții între 24 și 64 de ani, astăzi avem deja mai mult spre 30 și poate puțin peste 30%. Ceea ce reprezintă o cifră oarecum îngrijorătoare pentru un interval de timp de 20 de ani”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșan, la Școala Internațională de vară de Neurologie de la Eforie Nord.

Medicul s-a referit și la scleroza multiplă, punctând că debutul bolii are loc în majoritatea cazurilor între 20 și 30 de ani.

„În România există aproximativ 6.000 — 7.000 de persoane care au scleroză multiplă, o prevalență de 32-34% la suta de mii de locuitori”, a spus prof. dr. Mureșan.

Prof. dr. Dafin Mureșan a precizat că în ultimii ani a scăzut și vârsta la care apare boala Parkinson.

„Deși cel mai adesea se consideră că afectează predominant persoanele trecute de 65 de ani, trebuie precizat că poate surveni chiar și în jurul vârstei de 20 ani. La nivel mondial, pe baza studiilor de prevalență disponibile, se consideră că sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson. Este posibil ca acest număr să fie mai mare, ținând cont de cazurile încă nediagnosticate. În România se estimează că sunt tratați în jur de 70.000 de pacienți cu boala Parkinson”, a arătat Mureșan.

El a explicat că principala cauză a acestor boli o reprezintă stilul de viață.

„Cauzele sunt multiple, (…) modul foarte dinamic în care trăim, viața foarte stresantă în care trăim, timpul restricționat pentru propria noastră persoană de a ne odihni, de a ne îngriji, munca în sesiuni de asalt continue, tendința de a mânca repede și de a ne alimenta în regim de fast-food, ar fi să zicem un început de comportament nefavorabil. (…) Trebuie să dedicăm puțin timp și activității noastre fizice, să ne mișcăm, activitatea cognitivă care ne ferește de boli degenerative ale sistemului nervos în special afecțiuni ale memoriei, atenției, capacității de concentrare. (…) În special cititul ne folosește foarte mult, cititul fiind exact opusul privitului la TV”, a spus prof. dr. Dafin Mureșan.

Potrivit lui, accesul la tratament pentru aceste boli este rezonabil în România.

„Din punctul de vedere al tratamentelor în viziunea clasică, România face eforturi deosebite și asigură medicamentele necesare. Mai sunt multe lucruri de făcut, în special în ceea ce privește patologia vasculară acută și unitățile pentru accidentele vasculare cerebrale care trebuie dezvoltate mai mult în România, există o preocupare din acest punct de vedere. Programele de prevenție secundară trebuie dezvoltate”, a explicat medicul.

Cea de-a IX-a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie are loc în perioada 7 — 10 iulie la Eforie Nord. Coordonatorii evenimentului sunt prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, prof. dr. Dafin Mureșanu, Universitatea de Medicină si Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca, președinte al SNR, și prof. dr. Ovidiu Bajenaru, Universitatea de Medicină si Farmacie ‘Carol Davila’ din București, președintele de onoare al SNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata