Prognoză agrometeo: Aproape toate zonele de cultură rămân sub efectele fenomenului de secetă pedologică

Zonele de cultură din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crișana și Oltenia rămân, în următoarea săptămână, sub efectul fenomenului de secetă pedologică și doar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim în aproape toate zonele agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe 15 august.

Conform specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, în condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și dezvoltare la speciile de câmp și pomi-viticole vor evolua, în general, normal pe majoritatea suprafețelor agricole și mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Regimul termic al aerului și solului mai ridicat decât în mod obișnuit și persistența insolației în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea și uscarea parțială a aparatului foliar la culturile prășitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menține fenomenul de secetă pedologică.

În ceea ce privește cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua fazele de maturitate deplină (70-100%) și recoltarea, iar la floarea-soarelui se va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară (40-100%) și maturitatea deplină (10-60%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) și maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetație fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-60%).

La sfecla de zahăr vor predomina alungirea/îngroșarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură, în timp ce cultura de cartof va înregistra creșterea tuberculilor, precum și uscarea/veștejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanșarea recoltării.

În cazul speciilor pomicole se vor semnala creșterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor și recoltarea eșalonată a fructelor. Totodată, în toate podgoriile, la vița-de-vie predominante vor fi fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora.

Lucrările de recoltare și întreținere la toate culturile agricole (combaterea bolilor și dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale) se vor desfășura în condiții bune, cu excepția zilelor cu precipitații.

Per ansamblu, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. De asemenea, în Dobrogea, sudul și sud-estul Munteniei, sudul, estul și local nordul Moldovei, nordul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Olteniei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică și extremă.

Potrivit prognozei meteorologice, până în 15 august, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 și 30 de grade Celsius, mai ridicată cu 1-7 grade Celsius, în raport cu normalul perioadei, în aproape toată țara.

Maxima aerului se va situa între 26 și 36 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minima se va încadra între 10 și 24 de grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată cu precădere în zonele nord-vestice și centrale, unde se vor semnala ploi sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Precipitațiile vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata