Prognoză ANM: Excedent de precipitaţii şi un regim termic normal, în următoarele trei luni

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitații în majoritatea zonelor, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, publicată, miercuri, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Potrivit estimărilor de specialitate, în luna decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată țara, iar local în sud-estul și sudul țării vor fi posibile valori termice mai ridicate decât cele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între—5 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, și 3 grade Celsius, în Dobrogea. Valori pozitive medii se vor înregistra și în Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia și Crișana (un grad Celsius).

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, acestea vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul țării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme. Cantitățile de precipitații vor oscila între 20 de litri/mp în Dobrogea, și 92 litri/mp în Maramureș.

În prima lună a anului 2015, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice local în sudul, sud-estul și vestul țării, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Astfel, în timp ce în Transilvania și Moldova, mediile pornesc de la—7,—6 grade Celsius, în zona Olteniei și Munteniei vor ajunge la zero grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și sud, iar în restul regiunilor acestea vor prezenta o tendință de excedent. În Maramureș sunt prognozate precipitații ce pot ajunge la 74 de litri/mp, în timp ce în Dobrogea, Moldova și Transilvania normele medii se vor încadra între 14 și 49 de litri/mp.

Conform ANM, în luna februarie 2015, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori sub mediile climatologice în zonele nordice și centrale. Local, în sud-estul țării, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor, normale. Temperaturile medii lunare pot coborî până la—5 grade Celsius în Transilvania și Moldova, dar pot ajunge și la două grade Celsius, cu plus, în Banat, Oltenia și Dobrogea.

Totodată, cantitățile lunare de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice, sud-estice și sudice, iar în restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendință spre excedent. Cele mai mari cantități de precipitații sunt preconizate în Maramureș (57 l/mp), iar cele mai reduse în Dobrogea (13 l/mp).

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații este estimată, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Începând cu data de 1 August 2014 perioada climatică de referință este 1981-2010, conform recomandărilor Organizației Meteorologice Mondiale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata