Prognoză ANM: Vreme caldă, dar cu ploi şi averse importante cantitativ în unele zone, în această săptămână

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni o vreme caldă, în cea mai mare parte a țării, dar cu variații termice în unele zone și cu episoade de instabilitate atmosferică, ploi frecvente și descărcări electrice, mai ales în prima parte a intervalului, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 23 iunie – 6 iulie 2014.

Astfel, în Banat, primele două zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu o medie a valorilor maxime de 28 — 29 de grade Celsius. La mijlocul săptămânii, temperaturile vor scădea, ajungând la o medie regională de 22 — 24 de grade, vremea devenind răcoroasă. Apoi, din 28 iunie până spre sfârșitul intervalului de prognoză vor fi variații termice, dar nu semnificative, media maximelor oscilând în general în jurul valorilor climatologice specifice, respectiv 27 — 28 de grade Celsius, dar cu posibilitatea unor valori în jurul a 30 de grade în ultimele zile.

Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, valorile fiind în scădere în partea a doua a acestei săptămâni, spre o medie de 11 — 12 grade, menținându-se apoi relativ constante, apropiate de valorile multianuale. În această zonă va ploua îndeosebi în intervalul 24-27 iunie, când sunt de așteptat și averse importante cantitativ.

În Crișana, vremea relativ răcoroasă va caracteriza în general prima parte a intervalului de referință, astfel că media maximelor termice va fi de 22 — 24 de grade, mai ridicată doar în prima zi. Din data de 28 iunie se estimează o creștere a temperaturilor, către o valoare ce va oscila în jurul unei medii de 26 de grade, apropiată de cea specifică sfârșitului de iunie și începutului de iulie. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, valorile fiind destul de modeste în prima săptămână (medii de 10 — 13 grade), apoi în creștere ușoara. Ploile vor apărea îndeosebi în intervalul 24-27 iunie, când sunt de așteptat și averse importante cantitativ.

Potrivit prognozei ANM, în Transilvania, primele două zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme caldă, în special în sud-vestul regiunii, cu o medie a valorilor maxime de 25 — 26 de grade. La mijlocul săptămânii, temperaturile vor scădea, ajungând la o medie regională de 20 de grade, cu valori chiar mai modeste în nordul și în estul zonei. Din 28 iunie, până spre sfârșitul intervalului de prognoză, vor fi variații termice destul de mici, maximele oscilând în general în jurul valorilor climatologice specifice, respectiv 24 — 26 de grade. Mediile termice nocturne vor fi destul de modeste, cu precădere în partea de nord și de est a regiunii, valorile fiind în general de 11 — 12 grade, dar cu nopți chiar mai răcoroase la sfârșitul primei săptămâni de prognoză.

Instabilitatea atmosferică destul de pronunțată va determina, îndeosebi în perioada 24-26 iunie și în jurul datei de 1 iulie, ploi frecvente ce pot fi importante cantitativ.

În Maramureș, prima parte a intervalului va fi caracterizată de o vreme în general răcoroasă, astfel că media maximelor termice va fi de 20 — 22 de grade. După data de 28 iunie, este estimată o creștere de temperatură, către o valoare ce va oscila în jurul unei medii de 25 de grade, apropiată de cea specifică sfârșitului de iunie și începutului de iulie. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, valorile fiind destul de modeste în prima săptămână și în special către sfârșitul acesteia, când mediile vor fi de 9 — 11 grade. Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferică va determina în intervalele 24-26 iunie și 29 iunie — 1 iulie ploi ce pot fi importante cantitativ.

Pentru Moldova, vremea va fi caldă în primele zile, dar și după data de 29 iunie, intervale când media regională a maximelor va fi de 24 — 26 de grade. În schimb, mijlocul primei săptămâni de prognoză va fi caracterizat de o vreme răcoroasă, cu precădere în jumătatea de nord a regiunii, iar maximele diurne vor fi în jurul a 20 de grade. Regimul termic nocturn va avea valorile cele mai scăzute spre sfârșitul primei săptămâni, cu medii de 11 — 12 grade, fiind de așteptat și dimineți mai reci mai ales în nord și în dealurile subcarpatice. Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferică va determina, în intervalul 24-26 iunie și din nou în jurul datei de 1 iulie, ploi ce pot fi moderate cantitativ.

Regimul termic în zona Dobrogei se va situa pe parcursul celor două săptămâni de prognoză în jurul celui specific acestei perioade din an, cu valori diurne de 24 — 26 de grade Celsius, valori mai ridicate fiind așteptate în primele zile și după data de 30 iunie, cu precădere în partea continentală. Valorile nocturne vor fi mai modeste către sfârșitul primei săptămâni, dar în rest vor oscila în jurul normelor climatologice. Probabilitatea pentru fenomene asociate unui grad mai accentuat de instabilitate atmosferică va fi mai mare din noaptea de 24/25 iunie și până în 26 iunie.

În Muntenia, primele zile vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu o medie a valorilor maxime de 28 — 30 de grade. În a doua parte a săptămânii, temperaturile vor scădea, ajungând la o medie regională de 24 — 26 de grade, valori ușor sub cele normale pentru sfârșit de iunie. Luna iulie debutează cu un regim al temperaturilor în jurul mediilor climatologice specifice, respectiv 27 — 28 de grade. Nopțile vor fi mai răcoroase doar către sfârșitul acestei săptămâni, când media minimelor va fi în jurul a 13 grade. În rest sunt așteptate valori apropiate de normal, respectiv 14 — 16 grade Celsius.

Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferică va determina, din seara zilei de 24 iunie și pâna în 26 iunie și din nou posibil în jurul datei de 1 iulie, ploi ce pot fi moderate cantitativ.

Potrivit prognozei ANM, în Oltenia, primele două zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu o medie a valorilor maxime de 28 — 30 de grade. Apoi, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, temperaturile vor scădea, ajungând la o medie regională de 24 — 25 de grade, valori sub cele normale pentru sfârșit de iunie. Luna iulie debutează cu un regim al temperaturilor în jurul mediilor climatologice specifice, respectiv 27 — 28 de grade. Nopțile vor fi ceva mai răcoroase doar către sfârșitul acestei săptămâni, când media minimelor va fi în jurul a 13 grade, în rest sunt de așteptat valori apropiate de normal, 14 — 16 grade în medie. Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferică va determina, din seara zilei de 24 iunie și până în 26 iunie și din nou posibil în jurul datei de 1 iulie, ploi ce pot fi moderate sau importante cantitativ.

La munte, față de regimul termic cu care s-a încheiat săptămâna solstițiului de vară, temperaturile la debutul acestui interval de referință vor fi mult mai ridicate, cu medii ale maximelor diurne de 14 — 16 grade, iar ale valorilor nocturne de 8 — 9 grade. O răcorire a vremii se va produce în partea a doua a acestei săptămâni, dar nu va fi de durată, astfel că din data de 29 iunie temperaturile vor fi din nou în creștere. Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată îndeosebi în perioada 24-26 iunie, când sunt de așteptat ploi frecvente, importante cantitativ.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 23 iunie — 6 iulie 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata