„Casa Verde” va avea o nouă abordare; costul cu utilităţile unei clădiri va scădea cu 80%

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/, alături de Ministerul Energiei, va lansa, în următoarea perioadă, o nouă abordare a programului de eficiență energetică ‘Casa verde’, finanțat de la Fondul pentru Mediu, prin care costurile cu utilitățile ale unei clădiri vor scădea cu 80%, a anunțat, marți, într-un forum de specialitate, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

‘Împreună cu Ministerul Energiei vom lansa în perioada următoare un program care să fie finanțat de la Fondul de Mediu, o continuare a programului ‘Casa Verde’. Ne gândim ce se întâmplă cu eficiența energetică și, de fapt, ce se întâmplă cu banul cetățeanului. Acest proiect verde va urmări ca, fie și atunci când costul unei clădiri este mai mare, utilitățile să fie reduse cu 80%. Noi vrem să lansăm acest proiect la care trebuie să avem și partea de arhitectură (costuri pe metrul pătrat etc)’, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat că noul program de eficiență energetică va demara, în primă fază, cu un proiect-pilot finanțat din Fondul pentru Mediu și care va acoperi patru zone.

‘Pentru început, finanțarea se va face pentru un proiect-pilot de la Fondul de Mediu. Vom alege patru zone: la o unitate medicală, cum ar fi un centru de oncologie, apoi pentru o instituție de învățământ, ulterior o instituție care să deservească efectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, fie Agenția Națională de Protecție a Mediului, fie Garda Națională de Mediu, și, nu în ultimul, o locuință pentru tineri’, a explicat Gavrilescu.

‘Casa Verde’ reprezintă un program de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană etc.

În ultima sa variantă, programul destinat persoanelor fizice consta în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcție de tipul instalației de încălzire pentru care a optat beneficiarul, după cum urmează: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură și până la 6.000 de lei pentru instalații de producere a energiei termice pe bază de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele fizice și-au putut depune dosarele de finanțare nerambursabilă la agențiile județene de mediu din localitățile unde domiciliază. O persoană a avut posibilitatea să depună, în cadrul sesiunii de finanțare, un singur proiect, dar în același proiect a putut cumula două tipuri de instalații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata