Programul ”Prima casă” va beneficia de o suplimentare de 90 de milioane de euro

Programul guvernamental ”Prima casă” va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat vineri, 17 octombrie, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice /MFP/.

Prin proiectul de act normativ, MFP propune realocarea pentru programul ‘Prima casă’ a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanțate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României, în condițiile în care, din acest plafon pentru anul 2014, în sumă de 100 milioane euro (respectiv 445 milioane lei), nu a fost acordată nicio garanție, ca urmare a faptului că nu au fost depuse cereri în acest sens, precizează un comunicat al MFP remis vineri.

‘Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obține credite cu garanții guvernamentale prin Programul Prima casă — și știm că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru — și, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanțatorilor’, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

De la începutul anului 2014, numărul de garanții acordate este de peste 16.556, iar finanțările accesate sunt de aproximativ 299 milioane euro, respectiv 1,3 miliarde lei. Bilanțul la zi al Programului ‘Prima casă’ arată că ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări / zi.

La data de 1 iulie 2014, plafonul total aferent anului 2014 (exclusiv plafonul destinat achiziționării locuințelor construite prin ANL) a fost integral alocat, Ministerul Finanțelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finanțatorii înscriși în program, deoarece aceștia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 818/ 2014 s-a majorat plafonul total de garantare a programului ‘Prima casă’, prin realocarea plafonului nealocat și/ sau alocat și neutilizat de circa 500 milioane lei destinat achiziției de locuințe construite de ANL.

Programul ‘Prima casă’ a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009 și are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția sau construirea unei locuințe, prin contractarea de credite garantate de stat. De la lansarea Programului până în prezent au fost acordate peste 124.809 garanții, pentru finanțări în valoare de peste 10,6 miliarde lei.

Valoare medie a finanțării accesate în cadrul programului este de 38.216 euro, iar 31% din valoarea garanțiilor acordate a fost destinată achiziției de imobile construite între anii 2008-2014.

Programul ‘Prima Casă’ s-a derulat atât în valută cât și în lei, până la jumătatea anului 2013, când prin Hotărâre de guvern s-a instituit numai creditarea în lei. Băncile participante la program sunt BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING și MARFIN. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata