Programul „Prima casă” va fi extins şi pentru românii care locuiesc în străinătate

Programul „Prima casă” va fi extins și pentru românii care locuiesc în străinătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, informează, luni, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziției sau construirii unei locuințe de către persoanele cu cetățenie română care locuiesc în străinătate și au permis de ședere și de muncă, eliberate de autoritățile statului în care lucrează.

Până la 31 decembrie 2014, plafonul garanțiilor acordate exclusiv pentru achiziționarea sau construirea de locuințe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă.

‘Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să își achiziționeze sau să își construiască o locuință. În același timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă și la creșterea gradului de utilizare a portofoliului de garanții din Programul ‘Prima casă”, consideră ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Programul ‘Prima casă’ a fost implementat începând cu a doua jumătate a anului 2009. Până în prezent, au fost acordate 123.922 de garanții, din care circa 31% sunt destinate achiziției de imobile construite între anii 2008 — 2013. Valoarea medie a finanțărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata