Proiect de cercetare de 7 milioane euro la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, cel mai mare din istoria universităţii

Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) va derula cel mai mare proiect de cercetare din istoria instituției academice, în valoare de peste 7 milioane euro, a declarat  marți, rectorul USV, Valentin Popa.

Proiectul ”Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” (MANSiD), al cărui contract a fost semnat săptămâna trecută, este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa prioritară 2 — „Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare”, Domeniul major de intervenție 2.2 — „Investiții în infrastructura de CDI”.

La competiția „Dezvoltarea infrastructurii CD existente și crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare)”, ce s-a desfășurat în anii 2013 și 2014, s-au depus 120 de propuneri elaborate de universități de stat, institute naționale de cercetare-dezvoltare și spitale. Un număr de 19 dintre cele 49 de universități au câștigat proiecte finanțate sau au avut aplicații propuse pentru finanțare în cadrul acestei competiții.

Potrivit lui Popa, USV se clasează printre primele cinci universități din țară în ceea ce privește valoarea finanțării nerambursabile, până în prezent media valorii proiectelor finanțate în cadrul acestei competiții situându-se la aproximativ 18 milioane lei.

Scopul implementării acestui proiect constă în crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare MANSiD, viitorul centru urmând să cuprindă 11 laboratoare de cercetare, dotate prin proiect cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, dintre care 21 de echipamente au valori estimate la peste 100 000 euro fiecare. Implementarea proiectului va antrena în activități mai mult de o sută de profesori și cercetători suceveni.

Proiectul trebuie implementat până la sfârșitul acestui an, iar echipa de management va fi formată din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (director proiect), prof. univ. dr. Mihai Dimian (coordonator științific), prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Constantin Filote.

În cadrul Centrului MANSiD vor fi create șase noi structuri de cercetare, respeciv Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare și control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare „hardware-in-the-loop”—HIL pentru controlul prototipării rapide, precum și Laboratorul de incubare a afacerilor.

Pe lângă extinderea structurii de cercetare a USV, cinci laboratoare existente vor fi modernizate. Este vorba despre Laboratorul pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice și nemetalice, Laboratorul pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică și a materialelor ceramice și compozite, Laboratorul pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboți și sisteme flexibile, Laboratorul de cercetări privind tehnologiile performante de fabricație și management integrat, Laboratorul de inventică și transfer tehnologic.

Obiectivul specific al proiectului constă în dezvoltarea componentei antreprenoriale prin inițierea de noi proiecte/colaborări de cercetare-dezvoltare și intensificarea relațiilor cu agenții economici naționali și internaționali.

Prin implementarea acestui proiect, USV, prin intermediul Centrului MANSiD, își propune să faciliteze relațiile de cooperare internațională, intra și transeuropeană și integrarea în sistemul științific european.

Un alt obiectiv urmărit în cadrul proiectului constă în implicarea întregului potențial de resurse umane profesioniste disponibil, atât prin implicarea cadrelor didactice titulare, doctoranzilor și masteranzilor în activități de cercetare, cât și prin atragerea de specialiști din străinătate și a tinerilor cercetători.

”Suntem conștienți de faptul că acest proiect va reuși doar parțial să compenseze avansul de peste 20 de ani de dezvoltări în aceste direcții pe care îl au instituțiile de cercetare occidentale. Totuși, realizarea cu succes a proiectului reprezintă baza de pornire care, alături de granturile naționale și internaționale obținute recent sau preconizate a fi câștigate în cadrul Centrului în viitorul apropiat, va contribui la formarea unui veritabil nucleu de cercetare multi-disciplinar competitiv pe plan internațional. Funcționarea Centrului va permite trecerea universității sucevene de la stadiul de izvor de resurse umane de calitate pentru colaborări naționale și internaționale la nivelul de partener dinamic situat pe poziții comparabile cu universități din vestul Uniunii Europene”, a spus Popa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata