Proiect din fonduri UE. Cum produc oltenii tiramisu pentru italieni

O antreprenoare din Slatina a accesat fonduri europene de peste două milioane de euro pe care le-a investit în modernizarea unei fabrici de produse de patiserie, scrie yahoonews.ro.

Acum, 30% din producţia realizată lunar pleacă spre ţări precum Italia, Anglia, Germania, Spania, Ungaria  sau Cipru.

Dintre toate dulciurile produse la fabrica din Slatina, tiramisu şi prăjitura cu cremă de lămâie sunt cele mai căutate, în special de italieni.

Povestea antreprenoarei Florina Popescu a început în 2008, când a depus un proiect pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru a dezvolta afacerea pe care o demarase.

Cu banii obţinuţi, a pornit prima investiţie care s-a finalizat la sfărşitul anului 2010 şi a constat într-o linie de umplut prăjituri, un sistem robotizat de tăiere a prăjiturilor, două maşini de turnat pandişpan şi câteva utilaje  anexe.

„Pentru noi acest lucru a fost un mare plus în ceea ce priveşte constanţa calităţii şi capacităţii de producţie. A fost un pas important care ne-a ajutat în creşterea cifrei de afaceri, a rentabilităţii şi a productivităţii muncii. Astfel, în 2008, de la trei tone pe care le făceam manual am ajuns la 12 tone pe an, iar ulterior la peste 12 tone. Nimic nu este simplu, a fost dificil, dar când stabileşti de la început un obiectiv şi crezi în el poţi să şi-l realizezi”, a spus Popescu, citată de gazetanoua.ro.

Chiar dacă fabrica a fost mult tehnologizată după atragerea fondurilor, antreprenoarea a crescut numărul de angajaţi ai companiei, astfel că de la cei 125 de salariaţi câţi avea înainte de implementare proiectului, ulterior s-a ajuns la 155 de muncitori.

Valoarea primului proiect s-a ridicat la 812.000 de euro, din care 20% fonduri europene nerambursabile. Restul banilor a venit dintr-un credit contractat pe o perioadă de cinci ani, pentru care Florina Popescu înca mai plăteşte rate la bănci.

Încurajată de succesul avut cu primul proiect, antreprenoarea a depus unul şi în următoarea sesiune de accesare a fondurilor comunitare. Acesta viza o a doua secţie de producţie pentru fabricarea biscuiţilor de casă după reţete tradiţionale. Aşa a reuşit să crească exportul, care a ajuns acum la 30% din cifra de afaceriValoarea celui de-al doilea proiect este de 1.315.000 de lei, 50% fiind fonduri nerambursabile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata