Proiect în România. Blocurile înfrumuseţate cu grădini şi izolate cu lână

O echipă de arhitecţi clujeni a venit cu ideea de a înfrumuseţa blocurile gri construite în perioada comunistă, notează yahoonews.ro.

Arhitecţii de la RAUM propun ca blocurile să fie termoizolate cu lână de oaie sau cânepă, printr-un sistem mult mai ieftin şi mai eficient decât cel folosit acum în construcţii. De asemenea, pe blocuri ar urma să apară grădini verticale, cu ajutorul plantelor căţărătoare, potrivit ziardecluj.ro.

Au ales lâna de oaie şi cânepa pentru că sunt materiale organice şi au o capacitate de izolare termică mai bună decât polistirenul. De altfel, aceştia mai spun că lâna de oaie este folosită la termoizolaţii de peste 15 ani în Germania, iar Uniunea Europeană a acceptat-o ca material de construcţii din 2003.

„În acest fel, s-ar încuraja şi activităţile economice ecologice bazate pe creşterea oilor sau cultivarea cânepei. Mai mult, s-ar renuţa la polistirean, care este un material nociv prin efectele sale în timp, poluant prin procesul sau de fabricaţie, având ca materie primă hidrocarburile”, îşi motivează decizia arhitecţii.

Stratul de vegetaţie nu ar îmbunătăţi doar calitatea aerului şi aspectul clădirilor, ci va acţiona ca o barieră acustică, va proteja de razele ultraviolete şi ploile acide, mai arată ziaruldecluj.ro.

Proiectul a fost realizat de arhitecţii Horaţiu Rascan şi Andrei Koves şi a fost nominalizat la premiile BATRA 2013.

Proiectul a fost realizat de catre arhitectii Horatiu Racasan si Andrei Koves, alaturi de alti colaboratori, si a fost nominalizat in cadrul premiilor BATRA 2013. Primarul Emil Boc a spus că va încuraja cel puţin demararea unui proiect – pilot.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata