Proiectele eoliene şi solare nu vor mai fi finanţate din bani europeni în perioada 2014 – 2020

Proiectele de producere a energiei din surse eoliene și solare nu vor mai primi finanțare europeană în exercițiul bugetar 2014 – 2020, întrucât România și-a atins ținta privind aceste resurse, a declarat, joi, 8 mai, directorul general al Organismului Intermediar pentru Energie din Ministerul Economiei, Viorel Mădălin Beltechi.
„În perioada 2014 — 2020, nu vor mai fi finanțate proiectele bazate pe soare și vânt, întrucât România și-a atins ținta pentru aceste resurse. Ne propunem să continuăm promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea și la îmbunătățirea sistemului energetic național, iar acestea sunt biomasa, biogazul și microhidrocentralele’, a precizat Beltechi.

Potrivit acestuia, proiectele eoliene și cele solare sunt concentrate în anumite părți ale țării, ceea ce creează mari dezechilibre în sistem, în timp ce proiectele pe biomasă și hidro sunt amplasate în toate regiunile și pot produce energie în bandă, adică încontinuu la aceeași putere.

Oficialul ministerial a fost prezent, joi, la inaugurarea unui parc fotovoltaic de 5,4 MW în Teleorman, investiție finanțată din bani europeni.

Parcul Mavrodin, dezvoltat de Solar Power Energy, este situat în în comuna Nenciulești, județul Teleorman, și a fost finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial ‘Creșterea Competitivității Economice’, 70% din acestea fiind nerambursabile.

Potrivit legislației din sectorul energiei regenerabile, proiectele finanțate din bani europeni primesc mai puține certificate verzi, proporțional cu ajutorul primit de la UE.

„În acest moment, dosarul pentru acreditarea noastră pentru a primi certificatele verzi care ni se cuvin se află în analiza Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), care va calcula câte certificate verzi vom primi. Din calculele noastre, ar trebui să primim 1,2 — 1,5 certificate verzi (pentru fiecare MWh livrat în rețea)’, a declarat Gheorghe Păuna, director de conectare la rețea în cadrul Solar Power Energy, în conferința de presă prilejuită de inaugurarea proiectului.

Conform lui Păuna, parcul va produce în jur de 6.000 de MWh pe an, iar investiția va fi recuperată în 8 — 9 ani.

„Am ales varianta finanțării cu bani europeni, deoarece avantajul este că primim acești bani la începutul investiției și nu îi recuperăm pe parcurs, prin certificatele verzi acordate în funcție de producție’, a explicat Păuna.

Compania a fost obligată să organizeze o licitație pentru realizatorul proiectului, iar lucrările au fost executate în perioada 27 septembrie 2013 — 16 aprilie 2014, pe un teren de 20 de hectare scos din circuitul agricol. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata