Protest românesc la Bruxelles împotriva gazelor de şist

Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale din România au protestat miercuri, 22 ianuarie, în fața sediului Comisiei Europene de la Bruxelles, împotriva metodei de fracturare hidraulică pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist.

„Refuz, rezist, gazelor de șist!”, au scandat printre altele protestatarii care au fost însoțiți de bannere cu harta României și cu inscripții împotriva gazelor de șist. Aceștia speră să-i convingă astfel pe oficialii europeni asupra pericolelor pe care le reprezintă explorarea/exploatarea gazelor de șist, apreciind că un astfel de proces „este o crimă împotriva umanității”.

„Am obținut o autorizație pentru un protest împotriva gazelor de șist, întrucât suntem extrem de îngrijorați în legătură cu situația din Europa privitoare la controversata metodă a fracturării pentru gaze de șist, având exemplul SUA, având deja nenumărate studii , mărturii, exemple, documentare, care ne arată cât de periculoasă este această metodă, nu înțeleg de ce încercăm să copiem și în Europa ce se întâmplă acum în SUA. În primul rând, situația nu este comparabilă cu cea din Statele Unite, în Europa densitatea populației este cu totul alta, sunt mult mai mulți locuitori pe kilometru pătrat, dacă începem să facem fracturarea hidraulică pentru gaze de șist, comunitățile vor fi direct afectate, apa, pământul vor fi otrăvite”, a declarat Mihaela Popescu, reprezentant al organizației SOS Roșia Montană Bruxelles.

Potrivit acesteia, vor exista totodată migrări în masă ale populației și a citat totodată studii care fac o legătură între intensificarea cutremurelor și fracturarea hidraulică. „Deja avem situația din Romania, de la Galați”, a adăugat Mihaela Popescu.

În opinia ONG-urilor protestatare, argumentele care sunt aduse în favoarea exploatării/explorării gazelor de șist precum „independența energetică” și „locuri de muncă mai multe” nu sunt acoperite de realitate.

„Noi ne gândim că, deja având exemplul Statelor Unite, cred că este momentul să oprim toată această nebunie și să nu încercăm să acoperim totul în ambalajul frumos al creării locurilor de muncă sau de acel argument mult prea folosit al independenței energetice. Noi în România suntem aproape independenți, că importăm 20% și, din câte am citit recent, Petrom o să exploreze și în Marea Neagră și vom fi total independenți în momentul acela, ba mai mult vom putea să și explorăm. Atunci de ce nu înțeleg de ce trebuie să distrugem pământul, apa, pentru câteva locuri de muncă?”, a spus reprezentanta SOS Roșia Montană Bruxelles.

Referindu-se la recomandările CE prin care se lasă la latitudinea statelor membre explorarea/exploatarea gazelor de șist, Mihaela Popescu consideră că „Comisia și-a încălcat propriile promisiuni”, în condițiile în care anul trecut a promis că va elabora o directivă obligatorie privind acest domeniu, dar și după ce 64% din populația UE a respins, în martie anul trecut, prin consultare, explorarea și exploatarea gazelor de șist.

„Acum, dacă CE lasă totul la latitudinea statelor membre, în multe dintre acestea nici măcar nu există legislație care să includă explorarea/exploatarea gazelor de șist, ceea ce ni se pare extrem de grav”, a argumentat aceasta.

O delegație a protestatarilor va încerca să fie primită în cursul zilei de miercuri de reprezentanți ai Comisiei Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata