Provocarea brutarilor la GastroPan – cea mai nouă pâine

Brutarii din toată țara au fost provocați să gândească cea mai nouă pâine, care nu a mai fost comercializată vreodată, adaptată tendințelor actuale dar și specificului local, cu care să se înscrie în competiția Pâinea Anului 2015, din cadrul expoziției GastroPan, care va avea loc în perioada 19-21 martie 2015 la Târgu Mureș.

Astfel, la expoziția GastroPan, cea mai mare competiție dedicată promovării inovațiilor, dar și a talentelor din industria de panificație, cofetărie și HoReCa din România, brutarii vor concura la secțiunea Panificație-Patiserie, unde se vor premia cele mai gustoase produse de patiserie obținute din aluat dospit, piesele artistice impresionante obținute din aluat de panificație, alături de cele mai inovatoare sortimente de pâine.

Potrivit site-ului GastroPan, în competiție se pot înscrie brutării artizanale și industriale, fiecare putând avea în concurs maxim 3 concurenți, cu câte un singur produs. Fiecare concurent va prezenta alături de produsul înscris în concurs eticheta, o specificație tehnică și o scurtă descriere a produsului realizată în manieră personală.

Pâinea Anului 2015 va fi una dintre cele opt categorii de concurs, grupate în trei secțiuni ale GastroPan Târgu Mureș care doresc să aducă în prim plan creativitatea concurenților și, în același timp, să evidențieze ultimele tendințe în materie de gust, aspect, consistență, decorare și servire.

La secțiunea Panificație-Patiserie va fi premiat și Tortul Anului 2015 — GastroPan, care va avea tematica ‘Inovația Gustului’.

La fel ca și în cazul Pâinii Anului, pentru a câștiga acest trofeu, concurenții vor prezenta un tort inovator, care nu se găsește în comerț, cu o denumire originală scrisă pe o etichetă, iar principalele criterii de departajare vor fi gustul și originalitatea. După analizarea tuturor celorlalte criterii — decor, respectarea tematicii, armonia cromatică, inspirația în alegerea denumirii etc — juriul va trece la secționarea tortului și la degustare.

‘Calitatea blaturilor, gradul de însiropare, compoziția cremelor, disponibilitatea și proveniența ingredientelor folosite — locale/indigene, caracterul sănătos al materiilor prime, armonia dintre elementele decorative și interiorul tortului și, nu în ultimul rând originalitatea rețetei vor fi principalele criterii apreciate de membrii juriului. Se vor lua în considerare o serie de recomandări, cum ar fi: rețeta folosită trebuie să aibă la bază ingrediente de calitate și să fie în echilibru cu o alimentație sănătoasă; se pot adapta rețetele tradiționale, astfel menținându-se diversitatea moștenirii culinare europene și perenitatea produselor regionale; produsele utilizate să fie sezoniere, pentru a respecta ciclurile naturii și a garanta gustul autentic; se va ține cont de aspectul și consistența blaturilor, cremelor și aromelor folosite; se va puncta originalitatea gustului și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției, pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut; pentru acoperirea tortului va trebui să se folosească alte ingrediente decât icing, royal icing, marțipan sau pastă de zahăr (exemple: frișcă, ciocolată, caramel, fructe etc)’, precizează site-ul GastroPan.
Tot la categoria Patiserie va mai fi organizat un concurs de creație artistică în pastă de zahăr cu tematica ‘Stilul Vintage’, unul de creație artistică în Isomalt cu o tematică la libera alegere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata