Provocarea celor trei Poli

Încercarea de a atinge punctele extreme ale planetei – Polul Nord, Polul Sud și Vârful Everest – poartă, pentru exploratori, numele de ”Provocarea celor Trei Poli”.

Prima persoană care a reușit să facă față provocării celor trei poli, potrivit Guinness Book, a fost Erling Kagge, un avocat norvegian.

Până în 1989, an în care a terminat Facultatea de Drept a Universității din Oslo, Kagge navigase deja de două ori peste Oceanul Atlantic, ajungând la Capul Horn (cel mai sudic punct al statului Chile și al continentului american) și în Antarctica, potrivit taifasuri.ro. Ulterior, a început să se pregătească pentru expedițiile care i-au adus recunoașterea și recordurile mondiale.

Erling Kagge a atins Polul Nord la 8 mai 1990, Polul Sud la 7 ianuarie 1993 și Vârful Everest la 8 mai 1994.

Cea mai recentă performanță de cucerire a celor trei Poli, potrivit Guinness Book, îi parține exploratorului suedez Johan Ernst Nilson, care a ajuns pe Vârful Everest în mai 2007. De aici, mergând pe jos, el a atins Polul Nord la 22 iunie 2011, iar la Polul Sud a ajuns la 19 ianuarie 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata