Putin a promulgat înainte de vizita la Havana legea ce şterge 90% din imensa datorie cubaneză

Președintele rus Vladimir Putin, aflat vineri în Cuba, a semnat înainte de vizita în această țară, legea ce prevede anularea a 90% din datoria enormă a Havanei față de fosta URSS, datorie care a făcut ca relațiile dintre cele două țări să se mențină mult timp tensionate, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Legea privind ratificarea acordului încheiat între Rusia și Cuba în 2013 a fost semnată joi de șeful statului rus, după ce documentul a fost aprobat vinerea trecută de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a precizat președinția rusă în comunicatul său citat de AFP.

Textul prevede anularea a 90% din datoria cubaneză evaluată la 35,2 miliarde de dolari și rambursarea restului sumei (aproximativ 3,5 miliarde de dolari) în decurs de 10 ani.

În Cuba, Vladimir Putin urmează să aibă întâlniri cu Raul și Fidel Castro, cu care va discuta dezvoltarea relațiilor comerciale, fiind prevăzute și semnarea unor contracte în domeniul energiei.

Potrivit Kremlinului, gigantul petrolier rus Rosneft și grupul rus Zarubejneft, deja prezent în Cuba, urmează să lanseze explorarea și extracția de hidrocarburi împreună cu societatea națională cubaneză Cupet. În același timp, compania rusă Inter RAO va participa la modernizarea a două centrale termice cubaneze.

În domeniul aviației civile, Moscova speră să încheie contracte de vânzare pentru aparate Iliușin 96-300, Antonov-148, precum și pentru elicoptere Mi-171.

Din 2005, Rusia și Cuba și-au relansat relațiile, reduse aproape la zero după dezmembrarea blocului sovietic, la începutul anilor ’90. Moscova este în prezent al nouălea partener comercial al Havanei, cu schimburi comerciale de 224 milioane de dolari în 2011, nu departe de Venezuela, China, Spania, primii trei parteneri economici ai Cubei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata