Putin: Occidentul a transformat viaţa politică din Ucraina într-o „farsă”

Occidentul a transformat viaţa politică din Ucraina într-o ‘farsă’, a declarat marţi, 4 martie, preşedintele rus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă ţinută la reşedinţa sa de la Novo-Ogarevo din apropierea Moscovei şi consacrată situaţiei ucrainene.

”Suspendarea de către Ianukovici (Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean destituit) a procesului de integrare europeană a fost pentru Occident doar un pretext pentru a susţine forţele de opoziţie în lupta pentru putere. Nu ar fi fost nimic ieşit din comun, dacă nu s-ar fi mers până la anarhie, lovitură de stat şi confiscarea puterii prin forţa armelor, pentru a arunca apoi ţara în haosul în care se află şi astăzi”, a afirmat Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

”Eu am impresia că acolo (în Occident) sunt nişte colaboratori ai unor laboratoare, care fac anumite experimente, precum le fac pe şobolani, fără să înţeleagă consecinţele a ceea ce fac”, a adăugat preşedintele rus, în primele sale declaraţii publice de la schimbarea de putere de la Kiev.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că, ”dacă în Ucraina nu a fost o lovitură de stat, ci o revoluţie, aşa cum ni se spune, aceasta înseamnă că este vorba de un nou stat cu care Rusia nu a semnat niciun document constrângător şi faţă de care Rusia nu are niciun fel de obligaţii”.

În context, Vladimir Putin a subliniat că garanţiile pentru integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul renunţării de către această ţară la armele nucleare, conform Memorandumului de la Budapesta (semnat în 1994 de către Rusia, SUA şi Marea Britanie), nu pot fi valabile în cazul noii puteri de la Kiev rezultate în urma unei revoluţii.

Preşedintele Putin a adus ca argument în acest sens evenimentele din Rusia din 1917, când în urma unei revoluţii Imperiul rus s-a prăbuşit şi a apărut un nou stat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata