Putin propune un plan în şapte puncte pentru soluţionarea crizei din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a prezentat miercuri, 3 septembrie, un plan în șapte puncte care, în opinia sa, trebuie să fie baza discuțiilor pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei și care prevede în principal ca guvernul ucrainean să-și retragă trupele din apropierea orașelor și ca separatiștii să oprească contraofensiva lansată cu o săptămână în urmă, transmit agențiile internaționale de presă.

După cum a anunțat chiar șeful statului rus, în timpul discuției telefonice avute miercuri cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko ei au vorbit despre modalitățile în care s-ar putea pune capăt vărsării de sânge și ar putea fi restabilită pacea în Ucraina.

‘Opiniile noastre cu privire la reglementarea conflictului sunt foarte apropiate’, a declarat Putin, anunțând, totodată, că în drumul său din Blagoveșensk spre Ulan-Bator ‘a schițat, în avion, câteva idei, un plan de acțiune’, plan pe care l-a citit jurnaliștilor și care a fost prezentat în detaliu de agențiile de presă ruse.

În calitate de primă măsură, liderul rus propune ‘încetarea operațiunilor ofensive active ale forțelor armate și milițiilor în sud-estul Ucrainei, în direcțiile Donețk și Lugansk’.

Drept a doua măsură Putin propune ‘îndepărtatea unităților înarmate ale structurilor militare ale Ucrainei la o distanță care să excludă posibilitatea lansării, asupra localităților, de tiruri de artilerie și de orice alt tip’.

Putin propune, de asemenea, ‘un control internațional obiectiv și integral asupra respectării condițiilor de încetare a focului și monitorizarea situației create în zona de securitate’.

Liderul rus este de părere că pentru reglementarea situației din Ucraina este necesar ‘să fie exclusă utilizarea aviației militare împotriva civililor și localităților din zona de conflict’.

În afară de aceasta, Putin este de părere că ‘trebuie organizat un schimb de persoane reținute abuziv, după formula ‘toți în schimbul a toți’, fără condiții prealabile’.

Președintele rus propune, de asemenea, ‘deschiderea de coridoare umanitare pentru circulația refugiaților și trimiterea de convoaie umanitare în estul Ucrainei’.

Un ultim punct enumerat de Putin îl constituie posibilitatea trimiterii în regiunile afectate a unor echipe pentru restabilirea obiectivelor de infrastructură socială din estul Ucrainei.

Anterior, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că, în timpul convorbirii telefonice pe care Putin a avut-o miercuri cu Petro Poroșenko ‘a fost continuată discuția despre criza militară și umanitară din Ucraina’. ‘Punctele de vedere ale președinților celor două țări referitor la posibile căi de ieșire din această dificilă situație de criză coincid în mare parte’, a subliniat Peskov.

Propunerea lui Putin survine cu două zile înaintea negocierilor ce vor avea loc la Minsk între separatiști și așa-numitul grup de contact constituit din Rusia, Ucraina și OSCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata