Putin: Rusia intenţionează să-şi respecte obligaţiile faţă de UE în privinţa gazelor

24

 

 

Rusia intenționează să-și respecte obligațiile în privința livrărilor de gaze spre țările europene, fără a putea garanta însă tranzitul prin teritoriul ucrainean, care depinde de Kiev, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus, transmite AFP citând agențiile ruse de presă.

Liderul de la Kremlin a venit cu această precizare la o zi după ce le-a trimis o scrisoare șefilor de stat din 18 țări europene care importă gaze din Rusia, între care și România, în care le cere să înceapă urgent negocieri pentru a soluționa problema datoriei acumulate de Ucraina în contul gazelor naturale livrate de Rusia, în caz contrar tranzitul gazelor exportate de Rusia către UE prin gazoductele ce trec prin Ucraina ar putea fi afectat.

Rusia a majorat cu 80% prețul pe care-l cere pentru gazele naturale livrate Ucrainei, dar guvernul de la Kiev nu acceptă acest tarif și nici nu a achitat Rusiei datoriile acumulate, care potrivit Gazprom se ridică la 2,2 miliarde de dolari. În aceste condiții, Putin a evocat în scrisoare posibilitatea ca Gazprom să ceară de acum înainte Ucrainei plata în avans, ceea ce ar însemna sistarea oricăror livrări de gaze prin conductele ucrainene dacă Kievul va refuza și acest sistem de plată.

Într-un asemenea scenariu, având în vedere că 13% din gazele naturale importate de țările Uniunii Europene vin din Rusia tranzitând Ucraina, aprovizionarea acestora cu gaze ar fi serios perturbată, cum s-a mai întâmplat în cazul disputelor pe aceeași temă între Kiev și Moscova în anii 2006 și 2009.

‘Garantăm respectarea obligațiilor noastre față de consumatorii europeni. Problema nu este la noi. Problema este garantarea tranzitului prin Ucraina’, a insistat vineri Putin. ‘Nu avem intenția și nu ne pregătim să tăiem gazul pentru Ucraina. Dar în virtutea contractului semnat, ce este în vigoare din anul 2009 și pe care nimeni nu l-a reziliat, Gazprom are dreptul, și este ceea ce i-a propus guvernul, să treacă la sistemul de preplată’, a continuat el, considerând că ‘chiar și o societate atât de mare cum este Gazprom nu își poate asuma povara subvenționării economiei ucrainene’, iar neplata de către Ucraina a datoriilor la gaze este ‘absolut intolerabilă’.

Reacționând la scrisoarea lui Putin, Comisia Europeană le-a cerut tuturor părților implicate în aprovizionarea cu gaze a țărilor Uniunii Europene să-și respecte angajamentele contractuale și a dezaprobat politizarea problemei energiei, în timp ce Statele Unite au acuzat Rusia că ‘folosește energia ca instrument de coerciție împotriva Ucrainei’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata