Queijo Serra da Estrela – brânza artizanală portugheză care încântă simţurile

Maturată, onctuoasă și de culoare albă: așa este brânza portugheză „Queijo Serra da Estrela”, căreia doar mâinile unor producători artizanali îi pot da caracterul unic și savoarea care au făcut-o atât de renumită, relatează miercuri EFE.

Tradiția este ingredientul principal al acestei delicatese fabricate din lapte de oaie originară din Serra da Estrela la care se adaugă o floare sălbatică locală „cardon” (pălămidă) și puțină sare. Floarea ajută la procesul de coagulare iar elaborarea este în întregime manuală.

Florile se usucă și se pun în apă călduță cu sare. După ce se înmoaie, se trec printr-un tifon și se adaugă în laptele proaspăt muls. Amestecul trebuie lăsat să se odihnească timp de o oră, după care începe procesul de elaborare a brânzei la care se adaugă ultimul ingredient: o doză de tandrețe.

„Este ca un bebeluș”, a declarat metaforic pentru EFE președintele Cooperativei Producătorilor de Queso de la Serra da Estrela (EstrelaCoop), Francisco Granjal, care a subliniat că „toate fazele de producție sunt în întregime manuale”. După ce se elaborează, brânza se învelește într-o pânză albă și se păstrează timp de 30 de zile în care se așteaptă să matureze.

Este mâncarea de zi cu zi a familiilor care locuiesc în satele acestui ținut muntos al Portugaliei continentale care fac ca această brânză să fie „unică în țară și peste hotare și cu un gust inegalabil”, a precizat Granjal.

În 2011, brânza din Serra da Estrela a fost selectată printre cele 7 minuni ale gastronomiei portugheze, alături de alte delicatese precum supa verde — „caldo verde” și „bacalao” — sardina pe grătar din Lisabona, sau celebrele dulciuri din Belém.

Elaborarea brânzei delicioase este principala activitate a localnicilor din regiune. Brânza are propria denumire de origine protejată și însoțită de un certificat original, care nu este însă întotdeauna respectat, potrivit EstrelaCoop.

„Avem multe fabrici în regiune care folosesc lapte de import, inclusiv din Spania, care nu pot produce brânza de Serra da Estrela, dar care profită de numele regiunii pentru a înșela consumatorul”, explică Granjal.

Regiunea produce aproximativ 60 tone de brânză maturată pe an alături de alte produse precum mezelurile din carne de miel însă dificultățile de rentabilizare a procesului artizanal și concurența marilor industrii ale sectorului a făcut ca mulți oieri din Serra da Estrela să abandoneze activitatea și să pună în pericol supraviețuirea acestui produs.

Autoritățile au avertizat că în lipsa unor fonduri care să sprijine sectorul, producția acestei delicatese ar putea să dispară în următorii zece ani. Salvarea brânzei de Serra da Estrela ar putea fi totuși impulsionată de exporturile în străinătate unde această delicatesă este deja cunoscută.

Granjal nu a dat cifre exacte, dar a subliniat că în ultimii ani exporturile acestui tip de brânză au crescut, în principal în Brazila, Angola și pe piața ‘saudade’, formată din emigranții portughezi care trăiesc în toate colțurile planetei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata