Radu Mazăre: Am nişte documente devastatoare pentru ăştia de la DNA, primite de la Ministerul Justiţiei din Lichtenstein

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a anunțat, joi, 2 octombrie, că are niște documente „devastatoare” pentru procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acte pe care le-a primit de la Ministerul Justiției din Lichtenstein și pe care le va depune la Înalta Curte de Casație și Justiție odată cu solicitarea de a i se ridica interdicția de părăsire a țării în dosarul penal în care este sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mită privind construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.

„Am niște documente devastatoare pentru ăștia de la DNA, pe care le depun la Înalta Curte. (…) Vă spuneam că mai aștept un document. (…) Și eu și Ministerul Justiției din România l-am primit din partea Ministerului Justiției din Lichtenstein. Și o să-l depunem la Înalta Curte, săptămâna asta, când o să cer ridicarea interdicției de părăsire a țării. (…) L-a primit oficial Ministerul Justiției din România și trebuie să răspundă la el. Este un protest adresat Ministerului Justiției din România de către ministrul Justiției din Lichtenstein, privitor la modul în care au folosit documentele trimise din Lichtenstein. (…) Pentru că orice probă care se obține, trebuie obținută legal, printr-o comisie rogatorie, că de aia se fac comisiile rogatorii”, a spus Mazăre înainte de începerea unei ședințe a Consiliului Local Municipal Constanța.

În aprilie 2014, primarul Radu Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reținuți de procurorii DNA pentru fapte de corupție, într-un dosar penal privind construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Ulterior, judecătoarea Rodica Cosma de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre pe motiv că procurorii nu au adus probe care să demonstreze că acesta ar fi primit mită de la Morgenstern Avraham, în schimbul facilitării câștigării unui contract privind construirea de locuințe sociale.

În motivarea deciziei prin care instanța a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest, judecătoarea a menționat că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societății Melici Management și că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.

De asemenea, din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.

„Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiți de inculpatul Mazăre Radu Ștefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câștige în condiții ilicite licitația din 15.12.2011”, a mai spus judecătoarea.

Potrivit DNA, „la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuințe modulare (…). Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanța suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”.

DNA preciza că banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu. (…) Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA — circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Radu Mazăre”, au susținut procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. K2 spune

    ……….”astia de la DNA”. Asta arata cat de mult pretuiesti dumneata (de nu ar trebui sa ma adresez politicos unui mascarici) o institutie sau alta din Romania, pentru oamenii care lucreaza acolo, fie ca vorbim de orice instanta de judecata, de ANI, etc, etc. Lipsa de respect, Mazare. Daca esti nevinovat, si e valabil pentru orice hot de politician vizat de DNA, mergi si cauta-ti dreptatea in instanta. Daca „nu te simti cu musca pe caciula” si nu ai primit un euro/dolar prin conturi off shore, atunci nu ai de ce sa te temi. Pe linga lipsa celor sapte ani de acasa, mai esti si arogant si lipsit de bunul simt elementar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata