Radu Mazăre, reţinut de DNA pentru luare de mită; suma – 175.000 de euro

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost reţinut marţi, 8 aprilie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, fiind vorba de 175.000 de euro.

Alături de el a fos reţinut şi Avraham Morgenstern, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, urmând a fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru emiterea mandatului de arestare preventiva pe 29 de zile.

„Din ordonanţele de reţinere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanta suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţine DNA într-un comunicat.

Sursa citată precizează că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentata de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA — circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre”, susţin procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Gigel spune

    Si asta este doar un mizilic . Dupa ce vor sapa gradina , parchetarii vor descoperii adevarate ,, vestigii ale civilizatiei Mazare ” . Ce gogosi ne mai vindea mascariciul !? Ca l-a costat metru patrat in jur de 240 euro , ca saracii , ca aia . A uitat sa spuna felul constructiei ( tip hala metalica unde ofertele nu depaseau 120 euro pe metru p .) si a uitat intentionat sa spuna cat au costat lucrarile tehnico -edilitare ( apa , canal , energie , gaz etc ) Aici se mascheaza cu usurinta lucrari in plus care nu se executa dar care se deconteaza .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata