Rapoarte MCV: România se descurcă mult mai bine decât Bulgaria

România se descurcă evident mai bine decât Bulgaria, a apreciat Ambasadorul Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, după prezentarea rapoartelor privind progresele înregistrate de cele două țări în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Allen crede că dacă această tendință se va menține, Bulgaria riscă să rămână singura țară sub monitorizare din partea Comisiei Europene.

„Raportul CE (pentru Bulgaria — n.r.) este un document deprimant. Câțiva pași mici înainte, mulți pași mari înapoi’, a scris Jonathan Allen pe contul său de Twitter. El i-a sfătuit pe politicienii bulgari să discute și să ajungă la un acord cu privire la reformă, în loc să se acuze reciproc. În opinia diplomatului britanic, numai astfel ar putea fi soluționate problemele Bulgariei în domeniul justiției.

În același timp, vicepremierii Zinaida Zlatanova și țvetlin Iovcev și-au exprimat satisfacția față de concluziile raportului privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul MCV, prezentat miercuri de Comisia Europeană la Bruxelles. În opinia celor două miniștri, concluziile pozitive din raport se referă în special la mandatul actualului guvern, în timp ce criticile vizează problemele din perioada cabinetului anterior.

„Sunt mulțumită de ceea ce am văzut în raport, pentru că acesta reprezintă un plan de acțiune foarte limpede pe care vom începe să-l îndeplinim fără nicio întârziere”, a declarat Zlatanova, ministru al justiției în guvernul socialistului Plamen Oreșarski. Într-o conferință de presă la sediul guvernului, Zinaida Zlatanova a apreciat că majoritatea concluziilor pozitive din raport se referă la ultimele șase luni, adică la perioada în care țara a fost guvernată de cabinetul Oreșarski. „Actualul guvern a avut o bază de pornire foarte joasă, am pornit de la o situație în care principiile democrației au fost încălcate”, a comentat Zlatanova.

Totodată, Tomislav Doncev, reprezentant al opoziției conservatoare, a spus că cel mai îngrijorător lucru din acest raport nu sunt criticile, care au existat întotdeauna, ci oboseala și disperarea Comisiei Europene cu privire la situația din Bulgaria.

Diana Kovaceva, ministru al justiției în guvernul fostului premier Boiko Borisov, a apreciat că raportul prezentat miercuri este mult mai critic față de cel din anul 2012. De această dată nu se vorbește de existența unei voințe politice, ci de regrese și pierdere a încrederii, a spus Kovaceva, într-o conferință de presă în parlament. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata