Raport despre metodele de tortură ale CIA

Guvernul SUA a avertizat Senatul să nu facă public săptămâna viitoare un raport privind metodele de tortură ale CIA, a declarat sâmbătă, 6 decembrie, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, relatează DPA.

Secretarul de stat John Kerry i-a telefonat senatoarei Dianne Feinstein, președinta Comisiei pentru informații a Senatului, care dorește să facă public acest raport de luni de zile, a afirmat purtătoarea de cuvânt Bernadette Meehan.

Kerry a avertizat că raportul ar putea declanșa noi violențe în Orientul Mijlociu și ar putea pune în pericol și mai mulți ostatici americani, a spus la rândul său Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Un jurnalist american a fost ucis sâmbătă împreună cu un ostatic sud-african în Yemen în timpul unei operațiuni de salvare a trupelor americane și yemenite, au anunțat oficiali americani.

Comisia pentru informații a Senatului a votat în aprilie, după o dispută de un an, să facă publice informații despre metodele de tortură ale CIA care au fost adunate în timpul unei anchete a comisiei. În jur de 500 de pagini din cele 6.300 ale „Raportului privind tortura” ar urma să fie făcute publice.

Comisia a investigat metodele de interogare ale CIA în timpul „războiului împotriva terorii” declarat de George W. Bush în timpul administrației sale din perioada 2001-2009. Acestea au fost dur criticate și calificate drept tortură, în special practica numită „waterboarding”, care simulează înecul.

Barack Obama dorește ca raportul să fie dat publicității în curând, a mai afirmat Bernadette Meehan.

Guvernul și Senatul au discutat în contradictoriu timp de luni de zile despre cât de mult din acest raport ar trebui să fie declasificat, a scris cotidianul New York Times. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: nbcnews.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata