Război economic la graniţele României

  • Poate susţine Rusia bătălia economică în care s-a angajat?

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul rus al economiei, economia rusă este aproape în stagnare în timp ce inflaţia accelerează sub presiunea fugii capitalurilor din Federaţia Rusă, ieşirile de capital înregistrate de la începutul crizei ucrainene fiind estimate la 70 miliarde $ (50,7 miliarde euro) faţă de 63 miliarde $ înregistrate în 2013.

În aceste condiţii, există riscul că economia rusă să intre în recesiune. De altfel, ca o primă consecinţă a conflictului cu Ucraina, analiştii Băncii Mondiale avertizează că există riscul ca în 2014 economia rusă să se contracte cu 1,8% (evaluarea nu a luat în calcul eventualitatea înăspririi sancţiunilor din partea UE şi SUA).

De asemenea, rata inflaţiei anticipate pentru 2014 este de 5,5% (în afara intervalului de variaţie de 4% – 5% anticipat în ultimul său raport).

În plus, cei de la BM se aşteaptă la o continuare a volatilităţii cursului rublei, ceea ce va obliga Banca Centrală a Rusiei să intervină în piaţă pentru stabilizarea cursului.

Costul acestor operaţiuni este evaluat de BM, pentru primul trimestru, la 38.9 miliarde $ (faţă de 24 miliarde $ aproximaţi de Reuters). În acest context, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că ia în calcul proceduri de refinanţare pentru 3 ani vizând reducerea costului creditului.

Investitorii se tem că accelerarea retragerilor de capital din Rusia poate avea ca efect impunerea de către oficialităţile ruse a controlului asupra mişcărilor financiare, ceea ce, în mod paradoxal, poate accelera procesul de retragere a capitalurilor din Rusia.

Nivelul ridicat al retragerilor de capital poate deveni endemic în contextul transferurilor masive de bani realizate de companiile ruse sau al oligarhilor ruşi, cumulate cu cel al fondurilor repatriate de ţările străine care operează în Rusia. De exemplu, companiile germane care au o expunere considerabilă pe Rusia au început deja să-şi repatrieze profiturile acumulate de filialele lor ruse în dorinţa de a reinvesti aceste sume în ţara de origine.

Pe de altă parte, arma energetică pe care se bazează Moscova pare a-şi pierde consistenţa în condiţiile în care dependenţa energetică a UE de gazul rus poate fi contracarată prin oferta făcută de SUA de a compensa deficitul de aprovizionare prin exportarea gazelor de şist extrase în SUA. Cantitatea oferită este de aproximativ 80 miliarde m.c. (60% din importurile actuale de gaz din Rusia).

În acelaşi timp, SUA poate afecta grav exporturile ruse de petrol şi gaze forţând scăderea preţului acestora prin creşterea exporturilor de gaze şi petrol de şist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata